Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граждани алармират, че община Варна ще сече дървета за сметка на улици. От общината отричат

26 февруари 2016, 14:05 часа • 4928 прочитания

Община Варна се кани да сече дървета, да премахва зеленчуков пазар и да променя зелени площи в междублоковите пространства  на 17-ти микрорайон  в кв. „Левски" в Морската столица. За това алармират граждани алармират в социалната мрежа Facebook.

Те пишат още, че кметът на Варна Иван Портних не е присъствал на срещата, организирана с тях, за разясняването на намеренията на общината. Варненци са притеснени, че се прави опит за промяна на Подробния устройствен план на града на гърба на хората, за да се усвояват европейски средства.

Actualno.com потърси за коментар и изпрати въпроси към общинската администрация на Варна. Оттам ни обясниха, че за организираната среща е било съобщено само 2 часа преди самото провеждане. Също така обясняват, че няма да се строят нови улици, а зелените площи ще бъдат запазени.

Срещата на гражданите, проведена в четвъртък, относно проекта за обновяване на 17-ти микрорайон в кв. Левски, е била организирана и е по инициатива на 4-ма общински съветници от ОбС Варна - Януарий Вичев, Милена Георгиева, Кирил Георгиев и Христо Боев, като писмото за ползване на зала "Пленарна", където се е провело събитието, е входирано в деловодството на общината в деня на събитието, два часа преди провеждането му, отговарят от Общината в морския град.

Трима от общинските съветници - Вичев, Георгиева и Боев са от БСП, а Кирил Георгиев е избран от листата на Реформаторския блок. Припомняме, че Общинският съвет във Варна претърпя промени след местните избори от октомври миналата година.

През лятото на миналата година - 23 юни 2015 г., е проведен обществен форум, на който са били представени целите и обхвана на инвестиционния проект, обясняват от администрацията. Въпреки това Община Варна подготвя втора среща с гражданите - на 2 март тази година, по време на която експерти ще дадат отговори на всички поставени въпроси, казаха още общината.

Оттам получихме и прессъобщение, разпространено до медиите, във връзка с проекта за облагородяването на на 17-ти микрорайон в кв. „Левски". От него става ясно, че "Всички зелени площи ще бъдат запазени и обновени, ще се засадят нови 304 декоративни дървета и 6880 декоративни храсти. На премахване подлежат единствено сухи и опасни дървета с лош естетичен вид от видовете копривка, черница и джанка. Няма да бъдат отсичани никакви декоративни дървета."

Друго притеснение на гражданите е, че ще се разширяват улици за сметка на зелени площи. От община Варна отговарят така: "В 17-ти микрорайон няма да бъде прокарвана нито една нова улица. Съществуващите улици ще бъдат асфалтирани, с изградени нови тротоари. Улиците, които към момента са без асфалт – като ул.„Акация“, улиците между ул. „Каймакчалан“ и ул. „Мадара“, ул. „Бреза“, ул. „Атанас Бешков“ и др., ще бъдат асфалтирани".

От прессъобщението на варненската администрация става ясно и че в района ще има нова организация на движението, което в основната си част ще бъде еднопосочно.

Публикуваме без редакция информацията във Facebook, свързана с притесненията на жителите на квартала, разпространена от потребителя Стела Николова:

"ШОК! УЖАС! БОНБА!

Кметът Портних се скри и не дойде на среща с граждани!

Не съм чистачка!

Кой ще предаде това на Борисов?

На 25.02.2016г.бе организирана среща в зала "Пленарна" на Община Варна между жителите на кв."Левски"-17 микрорайон и Кмета, която бе потвърдена от общината.

Поводът е промяна в ПУП направена зад гърба на гражданите, като се разделя микрорайона на 12 микромикро кварталчета, за да не минава през Общински съвет и да не се прави обществено обсъждане.

За да се използват европейски пари се отнемат зелени площи от околоблокови пространства, предвижда се изсичане на дървета на по 30-40 години и засаждане на мънички декоративни, премахване на зеленчуковия пазар, за да се строи адм.сграда, разширение на улици за сметка на зелени площи и отваряне на глуха улица, на която играеха деца, покриване на част от дере /на такова софиянци казват Перловска река/ със забиване в него на т.нар.пилоти, като пробите показват, че под него има сериозни подпочвени води, изграждане на велоалея, но за сметка на какво, при положение , че от район "Приморски" признават, че квартала е презастроен?

След като миналата година най-стария квартал във Варна-"Чайка" мина през този ад, сега гражданите от "Левски" най-добронамерено бяха дошли за да разберат, какво са предвидили за квартала, да зададат въпроси и да дадат предложения.

Никой не се появи от управата на града.

Пълно неуважение и страх!

Срещата бе поискана, защото единствен кмета Портних може да отмени разрешението за строеж.

Въпреки, че беше предоставена зала "Пленарна", в нея гражданите установиха, че кмета не ги уважава, щом не прояви желание да се появи.

Секретарката на г-н Портних, в късния следобед преди срещата, когато вече не може да бъде съобщено на всички граждани, които бяха уведомени за събитието се обадила на една от организаторките и предложила среща на 02.03 в 18 ч. Това е вечерта преди 4 почивни дни, когато хората се приготвят да пътуват и очевидно от Общината се надяват да няма голямо присъствие, ако все пак Кмета реши да дойде на тази втора среща.

Гражданите са решени да присъстват, но се надяват от Общината да направят добра организация и в залата да бъдат допуснати само хора, живущи в района, за който се прави срещата.

В случай че, Общината допусне платени клакьори както при срещата с жителите на кв."Чайка", то гражданите на "Левски" няма вече да бъдат добронамерени.

Моля, всеки сайт, и всички приятели, които желаят, да се чувстват свободни да публикуват и споделят това".

От община Варна ни изпратиха също така и отговори на някои по-често задавани въпроси, свързани с новия проект за облагородяване на района.

Ще бъде ли покрит каналът на ул. „Мадара“?

Каналът няма да бъде покрит и сечението му не се променя - т. е. проводимостта на канала остава същата. От двете страни на канала - по улицата, се предвижда асфалтиране на пространството, което в момента е с бетонови плочи. Ще бъдат изградени и тротоари.

Ще бъде ли разширена ул. „Д-р Железкова“?

Габаритът на улицата няма да бъде променен, платната за движение остават същите, в общия габарит на улицата са включени съществуващите зони за паркиране на автомобили. Цялата улица ще бъде преасфалтирана в настоящите си параметри.

Ще се премахват ли козирки на жилищни блокове?

Планът не предвижда никакви действия по отношение на съществуващото застрояване, както и не предвижда ново такова.

Ще бъдат ли продавани терени, на които има детски площадки?

Категорично зелените площи, детските и спортни площадки ще бъдат запазени. Те ще бъдат ремонтирани, ще бъдат изградени и нови.

Ще бъдат ли завършени детските площадки до бл. 2 на ул. „Явор“ и до бл. 1 на бул. „Левски“?

Заради получени подписки от граждани, които не желаят да има детски площадки, въпросът с тяхното завършване ще бъде разгледан на комисия по архитектура в Общинския съвет. Там ще бъде решено дали да бъдат довършени или вече изградените съоръжения да бъдат преместени на други места, където живущите желаят.

Ще бъдат ли увеличени паркоместата?

Да, поради острата нужда от такива, без да се унищожават зелени площи – дървета и храсти.

Ще бъде ли осигурено ново улично осветление?

Да, по улиците, където няма такова, ще бъде изградено.

Проектът е един от 16-те, които Община Варна е разработила, и може да получи финансиране през новия програмен период по ОП „Региони в растеж“. Той е с индикативна стойност около 8 млн. лв.

Причините, поради които този район е предвиден за обновяване, са амортизирана техническа инфраструктура – лошо състояние на пътните платна на улиците, на тротоарите, на детските и спортните площадки, липса на осветление и отводняване, на рампи за хора с увреждания, липса на озеленяване и достъпни места за отдих.

В лошо техническо състояние са улиците „Мадара“, „Д-р Железкова“, „Д-р Головина“, „Д-р Басанович“, „Бор“, „Явор“. Зоната е силно застроена, с неблагоустроени междублокови пространства, с нерегламентирано паркиране и липсващи пешеходни връзки, с ограничен брой детски площадки, които не отговарят на съвременните условия за безопасност. Съществуващата растителност е хаотична, тревните площи са неподдържани.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес