Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едва 10% от камерите по улиците във Варна работят

22 януари 2015, 11:51 часа • 14992 прочитания

10% от камерите за видеонаблюдение във Варна работят. Това обясни в интервю за ИА "Черно море" общинският съветник от ПП “Движение “Нашият град”. Владимир Тонев. Той е представител на община Варна в дружеството “Ефкон”, което е собственик на системата за видеонаблюдение в морския град.

От камерите за проследяване образ има почти 100%, но там има някакъв проблем, който не е установен. В резултат те не могат да изпълняват функцията си автоматично да проследяват издирван номер. Общинският съветник добави, че в момента заради липса на поддръжка системата е в състояние на около 10% работоспособност.

Според Тонев статиката на МВР показва, че с 80% са намалели дребните криминални прояви в района на спирките, със 70% са намалели джебчийствата в автобусите. Всичко това се е случило в резултат на монтирането на камерите. "Докато системата работеше, кражбите на автомобили са намалели чувствително", допълни общинският съветник.

В момента община Варна дължи на фирмата изградила системата 5,8 млн. лв. Австрийците предлагат да се редуцират до 1 милион евро.

"Аз прегледах подробната обосновка - има да се подменят части, монитори, базови станции, но като инженер смятам, че тези 600 000 евро може да се съберат в рамките на 750 000 лева. Затова, когато пристигне партньор от австрийска страна, ще му предложа да сведем общата сума до 1,6 милиона лева без ДДС", обясни общинският съветник.

По време на играждането на системата е пропуснато да се направи договор, че общината ще финансира една част, а правителството се задължава за останалите средства. И в резултат на това от правителството казват, че нямат правни основания да го дофинансират.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес