Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два язовира във Варненско са под постоянно наблюдение

05 декември 2014, 18:40 часа • 12620 прочитания

Язовирите "Ботево" и "Засмяно" във Варненска област са под постоянно 24-часово наблюдение. Това съобщиха от пресцентъра на Басейнова дирекция-Плевен.

По данни на дежурните оперативни в общинските администрации, към 15.00 часа язовир "Засмяно" прелива с минимални количества през преливника, като основният му изпускател е напълно отворен. Няма разливи в дерето след преливника. Към момента няма опасност от заливане на прилежащи площи.

Язовир "Ботево", намиращ се под язовир "Засмяно", не задържа водни количества поради разрушена конструкция и водата преминава свободно през съоръжението. Дерето под язовира напълно поема водния отток и няма разливи. Към момента няма опасност от заливане на прилежащи площи и населени места. Язовирите "Засмяно" и "Ботево" са част от каскадата от язовири в общините Аксаково и Суворово.

Последен от каскадата е язовир "Одринци", който е стопанисван от Напоителни системи – Варна. Към момента, по данни на дружеството той е пълен на около 50% и притежава достатъчно свободен обем за поемане на водни количества.

В Басейнова дирекция – Плевен до момента няма постъпила информация за критични ситуации вследствие на вредното въздействие на водите заради падналите обилни валежи през изминалите няколко дни на територията на областите Добрич и Варна, попадащи в обхвата на Басейнова дирекция – Плевен, информира агенция "Фокус".

Снимка: Архив

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес