Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

659 сигнала за деца в риск са постъпили във Варненско

07 септември 2016, 09:42 часа • 298 прочитания

659 сигнала за деца в риск са постъпили в Дирекция „Социално подпомагане” – Варна, отдел „Закрила на детето” за шестмесечието на 2016 година. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна. Тя отбеляза, че спрямо същия период на миналата година се наблюдава увеличение на броя на постъпилите сигнали, като тогава те са били 596.

„Анализирайки месечните данни за броя на сигналите, които постъпват в дирекцията, можем да направим извода, че всеки месец в дирекцията постъпват около 100 сигнала за деца с нарушени права”, посочи директорът на институцията. Адриана Григорова допълни, че само в 20% от получените сигнали, след като се направи оценка на риска, се предприемат мерки за закрила.

„В останалите случаи след оценка на риска се прави предположение, че не е необходимо да се прилагат мерки за закрила, тъй като това са сигнали, които касаят предимно жалби на родители, които са в процес на развод и всеки от родителите подава жалба, когато родителите са притеснени след развода по отношение грижите за детето и когато желаят да ползват някаква социална услуга, свързана с превенция на бъдещи рискове при детето”, каза още Адриана Григорова.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес