Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40 деца от разрушените постройки във Варна ще бъдат настанени в общински обекти

20 август 2015, 10:16 часа • 3480 прочитания

„Около 40 деца от разрушените постройки в циганския квартал „Максуда” във Варна ще бъдат настанени в различни общински обекти“. Това заяви кметът на варненския район „Младост”, в който се намира квартал „Максуда” Христо Христов, предаде „Фокус“.

Самонастанилите се роми са известени от повече от една година, че предстои събаряне на незаконните им постройки. Христов  разясни, че според закона е невъзможно ромите да бъдат настанени в общински жилища, защото са строили без разрешение и незаконно.

Христо Христов добави, че очаква в рамките на деня планираните за събаряне постройки да бъдат разрушени. Той каза, че те се намират в частен имот и собствениците на имота са заплашили общината, че ще я съдят в съда в Страсбург, ако тя не им осигури възможност да влязат във владение.

Огромна част от самонастанилите се роми, чиито постройки се събарят, не са от Варна, а от цяла североизточна България – Шумен, Провадия, Долни Чифлик. По думите на Христов, в течение на десетилетия местната власт в града не е правила нищо по въпроса да спре незаконното строителство в циганските райони във Варна. От 4 години община Варна работи по въпроса да започне поетапното разрушаване на всички незаконни сгради на територията на общината.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес