Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запушен нос без хрема - причини, симптоми и лечение

13 април 2022, 16:02 часа

Запушеният нос без хрема много често е резултат от изсушаване на лигавицата, което може да бъде причинено например от замърсен въздух. Дискомфортът може да възникне и в резултат на проблеми със синусите или алергии. Въпреки това, без значение какво причинява запушения нос, винаги си струва да предприемете всички възможни стъпки, за да се отървете от проблема, който може да причини постоянен дискомфорт и дори развитие на инфекция.

Запушеният нос обикновено е резултат от хрема, която обикновено придружава настинка. Случва се обаче запушеният нос да няма нищо общо с хремата. Тогава причините могат да бъдат търсени във въздуха (прах, цигарен дим, смог, прекомерна сухота), който дишаме, но също и в такива заболявания, като алергии или проблеми със синусите.

Запушен нос без хрема - симптоми

Носът е предназначен не само да овлажнява и затопля въздуха, който влиза в тялото, но и да го пречиства. Малки количества слуз в носа улавят различни видове микроорганизми, поради което продължителната сухота вътре в носа насърчава развитието на инфекция. Запушеният нос без хрема е състояние, което много често е придружено от симптоми като:

- затруднено дишане,
- промени в обонянието (и по този начин на вкуса),
- необходимостта от дишане през устата,
- болка в носа,
- сънна апнея,
- задух, хрипове,
- образуване на малки рани и струпеи по носната лигавица.

Хроничната обструкция на носа без хрема може да доведе до сериозни последици за здравето, затова е важно да реагирате бързо при поява на подобни симптоми. Дългосрочната сухота и липсата на проходимост в ноздрите водят до проблеми като: трайна загуба на обоняние, възпаление на гърлото, синусите или ушите и инфекции, например на бронхите, ларинкса и белите дробове. 

Особено внимание трябва да се обърне на проблемите със запушване на носа при деца, тъй като подобна ситуация в техния случай може дори да доведе до неправилно развитие на говора или увреждане на слуха.

Какво помага при запушен нос?

Причини за запушения нос без хрема

Неприятното усещане за запушен нос без хрема може да бъде причинено от много фактори. Най-често срещаните от тях включват:

- инфекции на горните дихателни пътища,
- наранявания на носа,
- алергия или астма
- синузит,
- синдром на сух нос (най-често в резултат на продължителен престой в помещения с висока температура),
- хормонални нарушения в организма, които могат да се появят например при хипотиреоидизъм или по време на бременност,
- изкривена носна преграда в резултат на вроден дефект,
- тумор,
- полипи в носните проходи,
- дефицит на витамин А и витамин В

Запушен нос без хрема и състояние на въздуха

Постоянно запушен нос без хрема също много често е резултат от лошо качество на въздуха. Смог, климатик, плаващ прах, цветен прашец, химически пари или цигарен дим водят до дразнене на носните реснички, които спират ефективно да почистват въздуха, който достига до носа. В резултат на това води до прекомерна сухота на носната лигавица и дихателни нарушения.

Състоянието на въздуха също допринася за синдрома на сухия нос, който също може да причини запушен нос без хрема. Заболяването обикновено е свързано с прекомерно изсушаване на носната лигавица, което е резултат от престоя в много топли помещения, например отопляеми от климатик или обикновен радиатор.

За да премахнете гореспоменатите проблеми, можете да използвате пречиствател и овлажнител на въздуха в дома си. В днешно време уредът все повече се превръща в основна необходимост, което значително подобрява комфорта на дишане на членовете на домакинството.

Доказани трикове за бързо отпушване на носа (ВИДЕО)

Как работи един пречиствател на въздух?

Пречиствателят на въздуха е устройство, чиято задача е да филтрира правилно въздуха в помещението, за да премахне замърсителите от него, като: прах, косми, летливи органични съединения, цветен прашец, цигарен дим, спори на плесени и дори вируси и бактерии. Функционалността на този тип оборудване ще бъде оценена както от страдащи от алергии, собственици на домашни любимци или хора, изключително чувствителни към смога, така и от всички, които държат да дишат свеж и чист въздух в собствения си дом. Съвременните пречистватели на въздух са оборудвани със специални филтри, всеки от които е отговорен за отстраняването на специфични замърсители.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес