Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои хора вредата от лимоните наистина е голяма?

11 април 2023, 15:00 часа

Полезни свойства на лимона

Две супени лъжици лимонов сок съдържат половината от дневната доза на човека от витамин С. А той от своя страна укрепва имунната система, защитава организма от вируси и бактерии, ускорява зарастването на рани, забавя стареенето, пречиства токсините, участва в синтеза на хормони, намалява кръвното налягане.

Лимонът ободрява, облекчава умората и сънливостта, бори се с гаденето, подобрява чревната подвижност, подмладява, попълва липсата на витамини и минерали при авитаминоза. Има козметичен избелващ ефект върху кожата, тонизира и регулира мастните жлези.

Ето защо да си похапвате повече лимони!

Потенциалните ползи от лимоните са следните:

  • намален риск от инсулт;
  • превенция на рака;
  • подобряване на тена;
  • профилактика на астма;
  • подобрено усвояване на желязо.

За кои хора вредата от лимоните наистина е голяма?

Тези плодове са силни алергени, така че хората с индивидуална непоносимост не трябва да ги консумират.

Вредата от лимоните е, че те могат да причинят дерматит и да увредят зъбния емайл поради голямото количество киселини. Поради високото съдържание на захар продуктът не се препоръчва за хора с диабет и язва на стомаха.

8 безценни приложения на ЛИМОНА

В допълнение, той може да провокира нарушения в панкреаса, обостряне на ентерит, колит и остър гастроентероколит. С всички полезни свойства на лимоните, те трябва да се консумират умерено - излишъкът от витамини е също толкова вреден, колкото и техният дефицит.

Лимонът трябва да се използва с повишено внимание. Вредата от лимоните наистина е голяма при неправилното му използване. Особено важно е за хората с хронични заболявания.

Употребата на лимон е противопоказно при язва на стомаха, гастрит. Лимонът увеличава секрецията на лимонов сок за стомашен сок, а това от своя страна може да провокира спазми, киселини и силна болка. Лимонът трябва да се консумира с повишено внимание при хора, които имат проблеми с кръвта.

Лимонената киселина може да провокира обостряне на стомашни заболявания, в суха форма може да увреди лигавиците. При гастроезофагеална рефлуксна болест се получават киселини.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес