Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какъв проблем е сигнал окапването на веждите ?

11 януари 2024, 19:22 часа

Здравият косъм по повърхността на човешката кожа преминава през три етапа: растеж, навлиза във фаза на покой и след това остава непроменена в продължение на 2-3 месеца. След това пада и на негово място израства нова. Космите на веждите и миглите се държат по същия начин. Техният живот е малко по-кратък. Всеки ден губим 1-3 косъма, почти без да го усетим.

Окапването на веждите може да възникне като страничен ефект от приема на предписани лекарства. Лекарствата срещу онкологията, антидепресантите, лекарствата за възстановяване на репродуктивната функция, за поддържане на сърдечно-съдовата система и лекарствата за артрит са особено виновни за това. Консултирайте се с Вашия лекар, ако се притеснявате за тежки симптоми. Може би във вашия случай можете да замените лекарството и да спрете косопада.

Кожни заболявания

Ако сте измъчвани от дерматологични проблеми, тогава е съвсем очаквано миглите и веждите ви да паднат. Атопичният дерматит, гъбичките, псориатичните плаки и подобни патологии засягат кожата дълбоко до образуване на белези. За космите такава повърхност е неблагоприятна, те се губят частично или дори напълно. В самото начало на такива заболявания, трябва да се консултирате с лекар и да започнете подходящо лечение. Това е единственият начин да спрете патологичния процес.

Знаете ли, кои са възможните причини за падането на косата

Алопеция ареата

За съжаление, лекарите често не могат да определят причината за такава диагноза при човек. Хората от всякакъв пол и възраст са податливи на фокална плешивост. Да се ​​отървете от този проблем е много трудно. Всяка област може да бъде засегната: глава, брада, мигли или вежди. Как се задейства механизмът на отхвърляне на собствената коса, не е много ясно на учените. Може би патологията е от автоимунен характер. Е, ако фоликулите не са умрели (това се определя по време на прегледа), тогава правилното лечение ще върне косата.

Последици от наранявания и белези

Случва се инцидент да доведе до появата на белег на мястото, където са били веждите. Това е причината за окончателната смърт на фоликулите. В допълнение към някакъв вид нараняване, умишленото образуване на белези или пиърсинг води до такава загуба. Когато сте млади, е трудно да разберете дали по-късно ще съжалявате за съсипаната линия на веждите или не.

Колко косми падат от тялото на човек средно на ден?

Загубата на вежди и мигли като сериозно заболяване

Мадароза е името, дадено на окапването на вежди и мигли поради разрушаването на космения фоликул. Обикновено това е процес, съпътстващ основното заболяване, проявяващ се с парене или сърбеж.

Диагнозата се поставя след изследвания: не само визуални, но и лабораторни.

Мадарозата е патология, при която миглите и веждите почти напълно падат. Например, това засяга 12,6% от хората, които са били подложени на химиотерапия.

Като цяло жените се разболяват 2,4 пъти по-често от мъжете, тъй като имат по-малко андрогени в кръвта си и по-често използват нискокачествена козметика. Нарушения от този тип се наблюдават при пациенти над 50 години и навсякъде. Въпреки че като цяло тази болест няма възраст. А етиологията, съдейки по описанието на специалистите, е доста широка и разнообразна.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес