Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага най-много липовият чай?

24 януари 2024, 13:39 часа

Прясно свареният липов чай ​​е най-добрият лек срещу настинка. Той отлично понижава температурата, действа като лек аналгетик, диуретик и повишава изпотяването. Официалната медицина препоръчва използването на цвят от липа под формата на инфузия като потогонно средство, при настинки и за изплакване на устата и гърлото. В хомеопатията липовите тинктури се предписват при метеоризъм и стомашно-чревни разстройства.

Чайовете, отварите и настойките от липов цвят са леко сладки, ароматни и приятни на вкус. Пресни листа могат да се добавят към богати на витамини салати, сосове, зелена зелева чорба, рибни и месни котлети.

Няма противопоказания за употребата на липов цвят. Но има силни потогонни свойства и в резултат на това допълнително натоварва сърцето. Ето защо не се препоръчва ежедневна употреба повече от две последователни седмици - не замествайте обикновения чай с липов чай.

Кой НЕ трябва да пие чай от липа?

Здравословни рецепти с липов цвят

1. Настойка при настинки

Най-лесният начин за приготвяне на запарката е в термос. Изчисление: 1 с.л. суровини се заливат с 1 чаша вряща вода. След 20 минути е готово. Препоръчително е да се приема преди хранене. При остри заболявания на дихателните пътища, остър бронхит и бъбречни заболявания горещата запарка се приема по 1/2 чаша 4 пъти на ден. При големи горещини - до 2 чаши 3 пъти на ден. При бъбречни заболявания, чернодробни заболявания и хипертония можете да пиете инфузията вместо чай по 1-0,5 чаши 3 пъти на ден.

2. Запарка за сваляне на температура

Смесете цветя: липа - 1 супена лъжица, лопен - 0,5 супени лъжици, черен бъз - 0,5 супени лъжици. Сборът се залива с 2 чаши вряща вода, оставя се в термос за 10 минути, прецежда се, изцежда се и се пие горещо по 1/2 чаша 3-4 пъти на ден преди хранене.

3. Настойка за гаргара

Смесете 1 с.л. сух липов цвят и 1,5 с.л. цветя от лайка. Отмерете 1 с.л. сбор и се залива с 1 чаша вряща вода. Оставете в термос за 20 минути, прецедете и добавете 1 ч.л. гасена сода. Можете да правите гаргара при стоматит, болки в гърлото и настинки веднъж на час до подобряване на състоянието.

4. Отвара при настинка

2 с.л. залейте цветовете с 2 чаши вряща вода, варете на слаб огън 10 минути, прецедете.

Вземете горещ през нощта. Като антипиретик и противовъзпалително средство при настинки и грип - 1-1,5 чаши. Можете да подсилите ефекта със сладко от малини или липов мед – това е класическа комбинация.

5. Козметичен лед за измиване

За да придадете на кожата си свежест и лек овлажняващ ефект, вместо вода за измиване на лицето сутрин и вечер можете да използвате замразени кубчета липов чай. За да направите това, цветята трябва да се варят с вряла вода в съотношение 1: 2, да се оставят да се варят 10 минути, прецедете и изсипете във форми за лед. Подходящ за суха и мазна кожа.

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете чай от липа

6. Болкоуспокояващ компрес

Запарени във вряща вода (4-5 супени лъжици цветя на чаша вряща вода) и след това прецедени върху марля, суровината се налага на болното място като компрес - при възпаление на хемороиди, кърмене, ревматизъм, подагра, изгаряния.

7. Сладко от липов цвят

От липов цвят можете да направите и нежно и ароматно сладко. За него са ви необходими: питейна вода - 200 мл, лимонена киселина - 0,5 ч.л., липов цвят - 0,5 кг, захар - 0,5 кг.

Отстранете събраните съцветия от стъблата и прицветниците с ножица. Изплакнете цветята в гевгир под течаща топла вода, оставете да се отцедят и поставете цветята в 5-литрова тенджера. Пригответе горещ захарен сироп и с него залейте цветята. Използвайте натиск, докато започнат да отделят влага, в противен случай някои от цветята няма да бъдат покрити със сироп. Когато сладкото заври, намалете котлона и оставете да къкри, като разбърквате от време на време. Индикатор за готовността на сладкото е капка сироп, която бързо се втвърдява върху чинийка. В края на готвенето добавете лимонена киселина и изсипете сладкото в стерилизирани запечатани буркани. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес