Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва да знаете за естествените средства против запек

20 ноември 2023, 10:05 часа

Много естествени лаксативи могат да помогнат на вашето храносмилателно здраве, като увеличат честотата на изпражненията и подобрят консистенцията на изпражненията. Можете също така да останете добре хидратирани, да следвате здравословна диета и да отделите време за редовна физическа активност.

Какво представляват лаксативите и как действат

Лаксативите могат да имат мощен ефект върху вашето храносмилателно здраве, като помагат за облекчаване на запека и насърчават редовното изхождане. Те често се използват за лечение на запек, състояние, характеризиращо се с редки, трудни и понякога болезнени движения на червата.

Много налични естествени лаксативи могат да бъдат също толкова ефективни, колкото продуктите без рецепта за предотвратяване на запек.

Видове

Няколко вида лаксативи действат по различни начини. Основните класове лаксативи включват доверен източник:

Обемно образуващи лаксативи. Те се движат през тялото несмлени, абсорбират вода и набъбват, за да образуват изпражнения. Търговските варианти на обемно образуващи лаксативи включват Metamucil и Citrucel, които се предлагат под формата на прах и капсула.

Омекотител за изпражнения. Те увеличават количеството вода, абсорбирано от изпражненията, за да ги направят по-меки и по-лесни за преминаване. Омекотителите на изпражненията включват докузат натрий и докузат калций. Предлагат се под формата на хапчета или таблетки.

Смазващи лаксативи. Те покриват повърхностите на изпражненията и чревната лигавица, за да запазят влагата, позволявайки по-меки изпражнения и по-лесно преминаване. Минералното масло е пример за смазващо слабително средство, което се предлага под формата на течност или клизма.

Лаксативи от осмотичен тип. Те помагат на дебелото черво да задържа повече вода, увеличавайки честотата на движенията на червата. Примери за осмотични лаксативи включват магнезиево мляко и глицерин. Те се предлагат като течност, капсули, клизма или супозитории.

Солени лаксативи. Те изтеглят вода в тънките черва, за да насърчат движението на червата. Магнезиевият цитрат е един вид физиологичен лаксатив. Предлага се под формата на хапчета.

Стимулиращи лаксативи. Те ускоряват движението на храносмилателната система, за да предизвикат движение на червата. Стимулиращите лаксативи се предлагат като таблетки, хапчета, прахове, таблетки за дъвчене, течности.

Лаксативите без рецепта започват да действат в рамките на няколко часа или може да отнеме няколко дни, за да имат пълен ефект.

Въпреки че лаксативите без рецепта могат да бъдат много полезни за облекчаване на запека, твърде честото им използване може да причини електролитни смущения и промени в телесните соли и минерали.

Ако искате да постигнете редовност, опитайте да включите някои естествени лаксативи в рутината си. Те могат да бъдат безопасни и евтини алтернативи на продуктите без рецепта и имат минимални странични ефекти.

Естествени лаксативи

Семена от чиа

Фибрите са естествено лечение и една от първите линии на защита срещу запек.

Проучванията показват, че увеличаването на приема на фибри може да увеличи честотата на изпражненията и да омекоти изпражненията, за да улесни тяхното преминаване.

Те съдържат главно неразтворими фибри, но около 7–15% от общото съдържание на фибри съдържат разтворими фибри.

Разтворимите фибри абсорбират вода, за да образуват гел, който може да подпомогне образуването на по-меки изпражнения за облекчаване на запека.

Горски плодове

Повечето сортове горски плодове са с относително високо съдържание на фибри, което ги прави чудесен избор като леко естествено слабително средство.

Ягодите съдържат 1,8 грама фибри на 3/4 чаша (100 грама), боровинките осигуряват 3,6 грама фибри на чаша (150 грама), а къпините могат да се похвалят с малко под 8 грама фибри на чаша (150 грама).

Плодовете съдържат два вида фибри: разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри, като тези в семената от чиа, абсорбират вода в червата, за да образуват гелообразно вещество, което помага за омекотяване на изпражненията.

Неразтворимите фибри не абсорбират вода, но се движат през тялото непокътнати, увеличавайки обема на изпражненията за по-лесно преминаване.

Включването на няколко разновидности на горски плодове във вашата диета е един от начините да увеличите приема на фибри и да се възползвате от естествените им слабителни свойства.

Какво ще се случи с кръвното ви, ако ядете ленено семе

Бобови растения

Бобовите растения са семейство ядливи растения, което включва боб, нахут, леща, грах и фъстъци.

Бобовите растения са с високо съдържание на фибри, което може да насърчи редовността.

Яденето на бобови растения може да помогне за увеличаване на производството на маслена киселина от тялото ви, вид късоверижна мастна киселина, която може да действа като естествено слабително.

Ленено семе

С омега-3 мастни киселини и голямо количество протеини, ленените семена са богати на много хранителни вещества, които ги правят здравословна добавка към повечето диети.

Плюс това, лененото семе има естествени слабителни свойства и е ефективно лечение както при запек, така и при диария.

Лененото семе съдържа добра комбинация както от разтворими, така и от неразтворими фибри, което помага за намаляване на времето за преминаване през червата и добавя обем към изпражненията.

Кефир

Кефирът е ферментирал млечен продукт. Той съдържа пробиотици, вид полезни чревни бактерии, които имат различни ползи за здравето, включително подобрена имунна функция и храносмилателно здраве.

Консумирането на пробиотици чрез храни или добавки може да увеличи редовността, като същевременно подобрява консистенцията на изпражненията и ускорява чревния транзит.

Рициново масло

Произведено от рицинови зърна, рициновото масло има дълга история на употреба като естествено слабително средство.

След като рициновото масло се консумира, то освобождава рицинолова киселина, вид ненаситена мастна киселина, която е отговорна за неговия слабителен ефект.

Рициноловата киселина действа чрез активиране на специфичен рецептор в храносмилателния тракт, който увеличава движението на чревните мускули, за да предизвика движение на червата.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зеле работят по няколко различни начина за подобряване на редовността и предотвратяване на запек.

Първо, те са много богати на хранителни вещества, което означава, че осигуряват добро количество витамини, минерали и фибри в сравнително малко калории.

Например, всяка чаша (25 грама) сурово зеле осигурява 1 грам фибри, за да помогне за увеличаване на редовността и има само около 9 калории.

Листните зеленчуци също са богати на магнезий. Това е основната съставка в много видове лаксативи, тъй като помага за изтеглянето на вода в червата, за да подпомогне преминаването на изпражненията.

Зехтин

Някои изследвания са установили, че консумацията на зехтин може да бъде ефективен начин за облекчаване на запека

В проучвания е доказано, че зехтинът насърчава движението на червата и подобрява симптомите на запек.

За здрави кости хапвайте поне по 10 сушени сини сливи на ден

Сини сливи

Сините сливи са може би едно от най-известните естествени лаксативи.

Те осигуряват много фибри, със 7,7 грама в порция от 1 чаша (248 грама). Те също така съдържат вид захарен алкохол, известен като сорбитол.

Сорбитолът действа като слабително, когато се консумира в големи количества.

Няколко проучвания установиха, че сините сливи могат да увеличат честотата на изпражненията и да подобрят консистенцията по-добре от други естествени лаксативи, включително фибри от псилиум.

Киви

Доказано е, че кивито има слабителни свойства, което го прави удобен начин за облекчаване на запека.

Това се дължи най-вече на високото съдържание на фибри. Една чаша (180 грама) киви съдържа 5,4 грама фибри.

Кивито съдържа смес от неразтворими и разтворими фибри. Съдържа и пектин, за който е доказано, че има естествен слабителен ефект.

Той действа, като увеличава движението на храносмилателния тракт, за да стимулира движението на червата.

Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е мощно естествено слабително средство.

Доказано е, че магнезиевият цитрат е по-бионаличен и се усвоява по-добре в тялото от други форми на магнезий, като магнезиев оксид.

Магнезиевият цитрат увеличава количеството вода в чревния тракт, което предизвиква движение на червата.

Когато се комбинира с други видове лаксативи, доказано е, че магнезиевият цитрат е също толкова ефективен, колкото традиционните режими за прочистване на дебелото черво, използвани преди медицински процедури.

Кафе

За някои хора кафето може да увеличи желанието да използват тоалетната. Кафето съдържа кофеин, който може да повлияе на времето, необходимо на веществата да преминат през храносмилателния ви тракт, въпреки че доказателствата са неубедителни.

Свареното кафе не съдържа диетични фибри, но има други компоненти, които могат да помогнат за облекчаване на запека. Една чаша (248 грама) сварено кафе съдържа 247 грама вода и малко под 10 мг магнезий.

Псилиум

Извлечен от люспите и семената на растението Plantago ovata, псилиумът е вид фибри със слабителни свойства.

Люспите от псилиум са несмилаеми, но задържат големи количества вода, така че действат като средство за обем на изпражненията.

Въпреки че като цяло псилиумът е безопасен, той може да причини чревна обструкция, ако не се приема с големи количества течности.

Вода

Водата е от съществено значение за поддържане на хидратация, поддържане на редовност и предотвратяване на запек.

Изследванията показват, че поддържането на хидратация може да помогне за облекчаване на запека чрез подобряване на консистенцията на изпражненията, което улеснява отделянето им.

Може също така да усили ефектите на други естествени лаксативи, като фибри.

За цялостното здраве е важно да приемате достатъчно вода всеки ден.

Много естествени лаксативи могат да ви помогнат да се поддържате редовни, като увеличат честотата на изпражненията и подобрят консистенцията на изпражненията.

В допълнение към използването на тези естествени лаксативи, уверете се, че сте добре хидратирани, спазвате здравословна диета и отделяйте време за редовна физическа активност.

Тези стъпки ще помогнат за предотвратяване на запек и ще поддържат храносмилателната ви система здрава.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес