Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли са туршиите, които ни продават по пазарите? Всеки трябва да го знае!

25 октомври 2022, 11:39 часа

Добре знаете, че туршиите са запазена марка за българина. Те са част от зимните трапези. Обикновено ги поднасяме като салати или разядки. Чудесно мезе са за домашната ракия или вино. Ако сами сте си приготвили тази зимнина, значи сте големи късметлии. Всички останали трябва много да внимават какви туршии закупуват от пазара.

За какво най-много да внимаваме, когато купуваме туршия от пазара?

Пазаруването на туршии си е истинско предизвикателство. Трябва много да внимавате от кой си набавяте тази вкусотия, ако не искате да навредите на здравето си.

Процесът на ферментация отнема време и добре знаем, че това няма как да се случи за ден – два. Има търговци, които, за да ускорят процеса по ферментация, добавят субстанции към туршиите. Именно те могат да навредят на здравето ни.

Други търговци, когато приготвят туршии, си служат с един малък трик. Те използват топла марината, с която да залеят зеленчуците. Тя ускорява процеса по ферментиране, но не се счита за много полезна.

Туршията, която удължава живота (ВИДЕО)

Друг тънък момент са съдовете, в които се съхраняват туршиите. Мнозина на пазара ги предлагат в пластмасови кофи, чиито произход е неясен. Няма как да сме сигурни какво точно е било съхранявано преди това. Когато купувате зимнина, избирайте такава, която е предпазена с капак.

Хигиената е сред основните правила, които трябва да се спазват от търговците. Ако не сте сигурни в нея, подминавайте.

На пазара ни се предлага и туршия, която е покрита с плесен. Тя се получава от неправилно съхранение на зеленчуците. Когато не са покрити с капак, по тях се появява плесен, вредна за здравето ни.

Доверявайте се основно на онези мили баби, които по цял ден стоят с бидончета на пазара. Вероятността такъв търговец да ви подведе е много малка. Разбира се, най-добрият вариант си остава сами да си я приготвите.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес