Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вреден ли е бакпулверът? Отговорът ще ви изненада!

03 юни 2023, 07:24 часа

Напоследък не малко домакини си задават един конкретен въпрос, свързан с бакпулвера и вредата му върху човешкия организъм.

В днешната статия ще споделим информация, която се надяваме да ви е от полза.

Какво трябва да знаем за бакпулвера и вреден ли е той за нас?

Всички мнения, които можете да чуете за една от съставките, присъстващи в почти всеки сладкиш, се основават на факта, че натриевият дихидроген фосфат, натриевият бикарбонат, натриевият дихидроген пирофосфат и други са част от състава на бакпулвера.

Няма да крием, че прекомерната употреба на всички тези вещества може наистина да навреди на организма ни, но тук става въпрос за доста големи количества, които на човек би му било трудно да погълне в чист вид.

От друга гледна точка, бакпулверът може да бъде вреден, защото в него се съдържат изкуствени оцветители, аромати и стабилизатори. За предпочитане е хората, които имат проблем с глутена, да използват безглутенов бакпулвер.

Когато сте в магазина и избирате бакпулвер, не забравяйте да прочетете състава върху опаковката. Купете онзи набухвател, който е с най-изчистен състав. Ако сте от хората, придържащи се към здравословно хранене, най-добре да си приготвите бакпулвер у дома. Така ще сте сигурни, че по никакъв начин няма да навредите на организма си.

Направата на бакпулвер за тесто не е сложна. Нужно е да смесите 12 части брашно с 5 части сода за хляб и 3 части лимонена киселина.

Домашният бакпулвер се използва в съотношение 1:20. На 200 грама тесто се добавя 10 грама домашен бакпулвер.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сме успели да отговорим на един много важен въпрос, свързан с това дали бакпулверът е вреден и до колко всъщност може да ни навреди консумацията му.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес