Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влага в дома: Най-честите грешки, които допускаме

16 февруари 2024, 13:54 часа

Влагата в помещенията създава много неприятности, затова непременно трябва да се изяснят и да се отстранят причините за появата й. Тези причини може да бъдат както външни, така и вътрешни.

Петната от влага върху вътрешните стени близо до тавана и по него се дължат най-често на протичане на покрива (поява на теч) или повреда на водосточните улеи (улуците). Влага в помещенията може да се появи и поради повишена влажност на въздуха в тях и недостатъчна вентилация.

Още: Ламинатът ви се е надул от влага - вижте как да го спасите

Излишната влага съществува във въздуха във вид на пара, която се стреми да излезе навън, където е по-малко влажно. Ако няма такава възможност, парата преминава през топлата стена и срещайки студената външна обшивка, се кондензира и се превръща във вода. Кондензираната пара може да се върне отново към вътрешната стена и да причини потъмняване на боята или пълното й разрушаване. Ето защо в помещенията влажността трябва да се поддържа в определени граници.

Наличието на повишена влажност се установява най-напред по изпотяването на прозорците, на стените, боядисани с блажна боя, на огледалата и т. н. Помещение, подложено на овлажняване, трябва да се отоплява усилено, за да не спада температурата в него под 18-20 °С. За по-добра циркулация на въздуха е необходимо мебелите периодично да се отдръпват от стените.

Ako отворите прозореца дори за няколко минути, влажността в стаята ще се понижи много бързо и по този начин ще се получи икономия на топлина, тъй като няма да е необходимо да се „нагрява" влагата. Затова, в банята и кухнята, които са основни източници на влага в жилището, вратите трябва да са затворени, а прозорците - по възможност отворени.

Още: С каква цел опитните домакини слагат сол на перваза на прозореца?

Много неприятна е появата на влага в избените помещения. В случая може да се препоръча калиев хлорид на прах (за голяма изба са достатъчни 500 г). Химикалът се наспива в стари консервени kуmuu и се поставя на различни места в помещението. Поради високата си хигроскопичност калциевият хлорид интензивно попива влагата и тя се "събира" в kymuume. Образувалият се разтвор не трябва да се изхвърля, т.к. ако кутията се нагрее на огън, влагата от нея се изпарява и получените кристали може отново да се използват. Този начин се препоръчва особено за избени помещения, в които се съхраняват картофи - maka те ще прорастват по-бавно.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес