Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вашата кожа е супергерой: Как да поддържате най-големия орган на тялото си

21 август 2023, 12:32 часа

Когато мислите за органи, сърцето, белите дробове и бъбреците може да са първите, за които ще се сетите.

Но може да пренебрегвате най-големия и видим орган на тялото си: кожата.

Далеч не просто изглежда красива, кожата играе решаваща роля в защитата на тялото ви от вредни организми и регулирането на телесната температура.

Това е много повече от нещо, което виждате в огледалото всеки ден. Доброто здраве на кожата може да доведе до по-добро цялостно здраве.

Какво всъщност прави кожата

Кожата представлява около 15% от телесното ви тегло.

Освен това служи за множество цели.

  • Кожата е супергеройски орган заради способността си да:
  • Oсигурява имунитет
  • Покрива и защитава вътрешните части и функции на тялото
  • Освобождаване на пот
  • Синтезира витамин D
  • Създава меланин
  • Позволява ни да правим разлика между текстури, температури и други чрез докосване
  • Защитава ни от нашественици

Най-горният слой на кожата или епидермисът е предната линия буквално, когато става въпрос за защита на телата ни срещу вредни външни сили, като вируси.

Тези 25 неща ВРЕДЯТ на кожата ви

Непокътнатата кожа може да попречи на патогените да се затвърдят. Нарушената кожна бариера позволява на бактериите и вирусите да проникнат по-дълбоко в кожата и да причинят инфекция.

Но дори ако патогените проникнат през кожата, този супергеройски орган ще продължи да се бори.

Според преглед от 2020 г. клетките на кожата се обединяват и организират имунни сигнали, за да помогнат на тялото да се предпази и атакува патогени.

Белите кръвни клетки от тялото постоянно циркулират през кожата, провеждайки имунен надзор.

Кожата също съдържа епидермални кератиноцити, клетки, които създават протеини и пептиди с антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства

Мастните жлези също отделят масло, което добавя още един слой защита срещу чужди вещества. Като бонус поддържат кожата мека.

  • Отделя потта

Потта не е просто знак за добре свършена тренировка. Потта помага за охлаждане на кожата и предпазва тялото от прегряване.

Изпотяването се осъществява чрез два вида жлези. Екринните жлези покриват по-голямата част от тялото и се отварят към повърхността на кожата. Апокринните жлези се отварят в космения фоликул и могат да бъдат намерени на скалпа, подмишниците и слабините.

Дали тялото може да „изпоти токсините“ е тема на дебат.

Проучване от 2016 г. предполага, че нивата на тежки метали са по-ниски при хора, които редовно спортуват.

Как да разберете, че защитната бариера на кожата ви е нарушена и как да я поправите?

  • Синтезира витамин D

Когато кожата е изложена на слънце, тя произвежда витамин D. Витамин D служи за множество цели в тялото.

  • Съдържа меланин

Епидермисът съдържа меланин, пигмент, който определя цвета на кожата на индивида. Колкото повече меланин имате, толкова по-тъмна ще бъде кожата ви.

Меланинът прави много повече от това да определя цвета на кожата ви. Също така предпазва от UV лъчи от слънцето. Тези лъчи са отговорни за:

  • Слънчево изгаряне
  • Рак на кожата
  • Преждевременно стареене
  • Намалено производство на колаген
  • Намалена еластичност на кожата

Влияе на докосването

Какъв би бил животът, ако не можете да галите кучето си, да гушкате любим човек или да усещате топлината на пухкаво одеяло? Благодарение на кожата можем да почувстваме болката и удоволствието от допира.

Кожата ви позволява да усещате и разпознавате болка и допир.

Кожата прави това чрез малки, но мощни сензорни рецептори.

Как да се грижим за кожата си

Експертите казват, че има прости начини да се грижите за кожата си.

  • Грижа отвътре навън

Някои дерматолози казват, че има истина в поговорката „Вие сте това, което ядете“, поне що се отнася до грижата за кожата.

  • Хранете се с храни, богати на:

Антиоксиданти, включително тъмни, листни зеленчуци, спанак, къдраво зеле и горски плодове за противодействие на свободните радикали и щетите върху околната среда.

Мононенаситени и полиненаситени мазнини, като сьомга, орехи и семена от чиа за укрепване на липидната бариера на кожата.

Пробиотици, като кисело мляко и пребиотици, намиращи се в продукти с високо съдържание на фибри като плодове и зеленчуци за подобряване на кожната бариера.

Експертите споделят няколко домашни дейности, които могат да дадат тласък на вашата кожа, включително:

Упражнения: Упражненията увеличават притока на кръв към всички органи, включително кожата.

Сън: Кожата се регенерира по време на сън. Възрастните на възраст от 18 до 60 години трябва да се стремят към поне 7 часа сън на нощ.

Излезте навън: Въздухът вътре често е по-сух, особено когато климатикът работи. Излизането навън може да намали този проблем и да облекчи стреса, който може да предизвика акне.

Още повече съвети за поддържане на кожата ви

Кожата ви работи извънредно, за да поддържа тялото ви и да поддържа цялостното ви здраве. Опитайте тези съвети, за да поддържате кожата си във върхова форма.

  • Разчистете шкафа си

Ако не сте сортирали продуктите си за кожа от известно време, сега може да е подходящ момент.

Проверявайте редовно сроковете на годност, тъй като продуктите с изтекъл срок на годност вероятно са загубили своята ефективност и могат да раздразнят кожата.

  • Намерете подходящия слънцезащитен крем

Има много слънцезащитни продукти.  От съществено значение е да се намери опция с широк спектър, която предпазва от UVA и UVB лъчи.

Използвайте водоустойчив слънцезащитен крем и SPF 30 или по-висок. Слънцезащитен крем SPF 30 ще блокира 97% от слънчевите лъчи.

  • Намалете пушенето

Пушенето на цигари също може да повлияе на здравето на кожата.

Проучване от 2019 г. предполага, че кожата на пушачите е по-малко еластична и има по-очевидни гънки от кожата на непушачите.

Кожата е орган на супергерой, който ви предпазва от болести и се бори с патогени. Освен това осигурява бариера и омекотяване на костите, мускулите, ставите и вътрешните органи.

Можете да върнете на кожата си с диета, богата на здравословни мазнини и антиоксиданти, упражнения и много облекчаване на стреса. Всички те играят роля в поддържането на този чуден орган щастлив и здрав.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес