Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три рецепти с прополис от народната медицина, които ще ви изненадат

08 февруари 2024, 14:52 часа

Освен мед, пчелите изработват и смолоподобно вещество по известно като прополис или пчелен клей. Той е лепкав, с приятна миризма и възгорчив вкус. При охлаждане става крехък и може да се стрива на прах. Топи се при 80-100° С. Съдържа средно около 55% смолни вещества и балсами, 10% етерични масла, около 5% цветен прашец от пчелите и около 30-35% пчелен восък.

В народната медицина прополисът се употребява за лекуване на рани, мазоли, брадавици и др. Добри резултати са получени и при лечение на парадонтоза. Ето три рецепти, които можете лесно да изпълните в домашни условия:

Рецепта Nº 1. Спиртов екстракт от прополис

Още: Лекар разкри кога прополисът е вреден и как е правилно да се приема

В стъклена колба се поставя 10-15г ситно стрит прополис на малки порции, с разклащане се прибавя 100г 96°-ен чист спирт. Сместа се оставя да престои на тъмно и след 3-4 дни се филтрира през марля. Бистрият разтвор се налива в цветно стъкло и се пази на тъмно място. Трайността му е голяма (няколко години). От тази течност се приготвя вода за изплакване на устата, за инхалации и др.

Рецепта Nº 2. Прополисова вода за дезинфекция на венците

20 капки от получения по горната рецепта прополисов екстракт се разтваря в една чаша вода и с получения развор устата се изплаква сутрин и вечер след храна.

Рецепта Nº 3. Дъвка с прополис против парадонтоза

Към една опаковка обикновена дъвка се прибавя 0,8г чист прополис и се дъвче 10 пъти дневно по 10-15 мин. Преди това устата се изплаква с вода. Дъвката с прополис се употребява при условие, че в устната кухина няма зъби и корени с гнойни огнища.

Още: Най-чудотворното решение за железен имунитет: Пчелното млечице

Според лекари, лечението на парадонтоза (без дистрофична форма) с прополисова дъвка дава резултат и още през първия ден изчезва лошият дъх на устата, на втория ден - кървенето от венците и гнойната секреция, а до края на седмицата болките спират и венците придобиват нормалния си вид.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес