Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

15 май 2024, 16:11 часа

Методи за подобряване на слуха

Всички тези методи за подобряване на слуха са предназначени да се извършват под наблюдението на специалист. В никакъв случай не се самолекувайте - без специализирани знания и оборудване е много лесно да си навредите.

Ако слухът е намален поради сблъсък с кал, чужд предмет в ухото, възпаление или нараняване на външното ухо, тогава подобряването на слуха най-вероятно е възможно. Най-често слухът се възстановява след елиминиране на причината за намалението: излекуване на възпаление или нараняване, отстраняване на запушалка или вода, която е влязла в ушния канал.

Ако средното ухо е увредено, успехът се постига много по-трудно. Перфорация на тъпанчето или анатомични промени може да изискват хирургично лечение.

Ако проблемът е във вътрешното ухо, тогава най-вероятно загубата на слуха е необратима и естественият слух няма да подобри слуха ви. Въпреки това можете да подобрите слуха си с кохлеарен имплант или дигитален слухов апарат, който може да ви помогне да възвърнете способността си да чувате.

Всички тези методи за подобряване на слуха са предназначени да се извършват под наблюдението на специалист. В никакъв случай не се самолекувайте - без специализирани знания и оборудване е много лесно да си навредите.

Колко добре чувате? Лесен тест ще ви покаже истинската възраст на слуха ви (ВИДЕО)

Домашен трик за подобряване на слуха

Обучение. Като всеки сетивен орган, здравият слух може да бъде трениран. Винаги трябва ясно да помним, че чуваме не толкова с ушите, колкото с мозъка си и той знае как да филтрира ненужната информация. Опитайте се да слушате най-тихите звуци в дома си, не повишавайте звука на телевизора твърде високо, научете се да обръщате внимание на приятните звуци: птичи песни, шумолене на листа. Вашият мозък ще се научи да изолира и разпознава звуци по-бързо чрез обучение.

За възрастните хора слухът често е единственото налично средство за възприемане на информация - те рядко знаят как да използват имейл или мигновени съобщения. Разговорът на живо е единственият начин за комуникация за тях. Ето защо е толкова важно да се грижите за здравето на слуха си.

За да подобрите слуха си, трябва да спазвате правилата за превенция, да следвате приятна диета и да изпълнявате прости упражнения.

Що се отнася до храната, трябва да избягвате или поне строго да ограничите консумацията на следните храни:

·        солено;

·        мариновани гъби и зеленчуци;

·        животински мазнини;

·        пушени;

·        алкохол;

·        кафе.

Как да подобрим слуха и възможно ли е у дома?

Вашата диета трябва да включва храни, богати на витамини C, E, B, цинк и магнезий.

·        чисто месо;

·        риба;

·        плодове (особено цитрусови плодове) и зеленчуци;

·        мляко;

·        бобови и зърнени храни;

·        канела и шафран.

Какво води до загубата на слух ?

Гимнастиката засилва кръвообращението в областта на ухото. Простите упражнения ще ви помогнат да укрепите слуха си:

·        разтриване на ушите с отворени длани по посока на часовниковата стрелка;

·        потрепвайте ушните миди нагоре и надолу;

·        закопчайте главата си, притискайки дланите си към ушите си, леко почукайте с пръсти по тила си;

·        закопчайте ушите си с длани, за да създадете забележим натиск, след това внезапно махнете ръцете си. Повторете няколко пъти;

·        пъхнете пръстите си в ушния канал (плитко!) и натиснете по стените, завъртете пръстите си, сякаш търкате кожата.

Гимнастиката трябва да се изпълнява всяка сутрин, повторете упражненията 15 пъти. Препоръчително е да се комбинира с общоздравни упражнения.

Погрижете се за слуха си - лекувайте всички заболявания навреме и не пренебрегвайте посещението на лекар. Не забравяйте, че възможността за подобряване на слуха ви често зависи от навременното вземане на подходящи мерки!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес