Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само по 1 киви на ден - ще направи чудеса с тялото ви!

31 октомври 2023, 16:44 часа

Киви е плод, богат на бета-каротини - съединения с антиокислителни свойства, които се борят с излишните свободни радикали и предпазват кожата от увреждане, причинено от слънчевите UV лъчи; така предотвратява преждевременното остаряване.

Също кивито е богато и на витамин С, хранително вещество, което увеличава усвояването на желязото в храната, помага за предотвратяване и борба с анемията.

Основните видове са зелено киви - което има власинки по кората и по-кисел вкус, и жълто – с гладка кора и по-сладък вкус. Кивито може да се консумира със или без кората, сурово или използвано в рецепти за сокове, сладоледи, мусове, желета.

Ползите от кивито

Д-р Татяна Занин разказва за основните ползи от кивито

1. Против запек

Кивито се ползва срещу запек, защото е богато на пектини - фибри, които абсорбират вода в изпражненията, хидратират ги и улесняват облекчаването.

2. Против високо кръвно

Тъй като има в състава си калий - минерал, който разширява артериите и извежда излишния натрий от организма, кивито спомага за предотвратяване на високо кръвно.

3. Ограничаване на холестерола и триглицеридите

Кивито е богато на фибри, които намаляват усвояването на мазнините – така ограничава степента на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Какво ще се случи, ако ядете по едно киви всеки ден?

4. Помага за отслабване

Тъй като е добър източник на фибри, кивито увеличава времето, необходимо за смилане на храната в стомаха, като удължава чувството за ситост през целия ден - по този начин помага за загуба на тегло.

5. Против диабет

Кивито е плод с нисък гликемичен индекс, който увеличава времето за усвояване на захарта от храната, балансира степента на кръвната захар и предотвратява инсулиновата резистентност и диабета.

Д-р Татяна Занин обяснява в това видео как да използвате плодове с нисък гликемичен индекс, за да избегнете диабет.

6. Поддържа здравето на костите

Кивито е богато на витамин К, който помага за производството на протеин, важен е за фиксирането на калций в костите, поддържа здравето им и предотвратява ситуации като остеопения и остеопороза.

7. Укрепване на имунната система

Кивито укрепва имунната система, тъй като е богато на витамин С и каротеноиди, хранителни вещества, които защитават клетките срещу свободните радикали, предотвратявайки, например, грип и алергии.

8. Против анемия

Чрез витамин С кивито улеснява усвояването на желязото от храната, така помага в борбата с анемията - желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин, компонент на червените кръвни клетки, който при анемия обикновено намалява.

9. Предотвратява преждевременното остаряване

Витаминът С в кивито участва в образуването на колаген - протеин, който помага да се поддържа стегнатостта и еластичността на кожата, предотвратявайки преждевременното стареене. Освен това витамин С и каротеноидите, присъстващи в кивито, предотвратяват образуването на бръчки и отпускане на кожата.

Кога е най-добре да ядете киви - сутрин или вечер

10. Възстановяване на мускулите

Чрез калия в състава си кивито балансира мускулните контракции, подобрява възстановяването на мускулите след тренировка и предотвратява крампи.

Как да ползваме кивито?

Въпреки че няма конкретно препоръчително количество киви на ден, минималният препоръчителен дневен прием на плодове е между 2 и 3 порции, което е еквивалентно на едно количество между 160 и 240 грама. Кивито може да се използва в някои здравословни и вкусни рецепти, като сокове и сладкиши.

Сок от киви с круша

Съставки: 2 кивита с или без кора, 2 круши, половин чаша минерална кокосова вода.

Начин на приготвяне

Измивате добре и нарязвате кивито и крушите на кубчета. Поставете всички съставки в блендер и разбърквате добре, докато сместа стане хомогенна. Сервирате, за предпочитане без подсладители.

Внимание! Статията предоставя само информативни сведения без медицински рецепти. По въпросите в нея се обръщайте към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес