Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези трикове влагата и мухълът ще изчезнат от дома ви

04 май 2021, 11:23 часа

Почистваме банята, поставяме сушилнята на балкона и избираме дишащи довършителни материали, за да се отървем от влагата и да предотвратим нейното образуване. И все пак, да видим какви основните начини да направим това.

1. Направете хидроизолация на подовете и стените

Ако жлището ви е на приземния етаж, време е да помислите за хидроизолация на пода. Сами можете да хидроизолирате подовете, като използвате покритие или насипни материали - те са лесни за нанасяне и бързо изсъхват. Но само професионалистите могат да монтират хидроизолация на ролки, тя  ще е много по-ефективна.

Малко вероятно е самостоятелно да изолирате тавана и стените в апартамента. Ако тече от покрива, този проблем може да бъде разрешен само чрез ремонта му.

И в къщата можете да извършите външна изолация на стените, а покривът е по-лесен за ремонт самостоятелно, тъй като няма нужда да координирате действията си със съседите.

2. Използвайте балкона или сушилнята за сушене на дрехите

Малък, но забележим е ефекта от сушенето на прането. Освен това оставя миризмата на прах за пране във въздуха. Затова е по-добре да изнесете сушилнята на вентилиран балкон.

Добър вариант е да си купите сушилня. Заема толкова място, колкото и пералнята, но няма да заеме пространството и да поеме излишната влага.

3. Усилете отоплението

Един добър начин за справяне с влагата в апартамента - стаята е топла и въздухът в нея, като например добавяне на отоплителен радиатор през зимата, ако мощността на стандартната отоплителна система не е достатъчна. Можете да поставите подово отопление в стаи, в които има проблем с влагата.

4. Намалете броя на стайните растения

Живите растения са чудесни за декорация и оживяване на интериора, но когато са твърде много, те могат да причинят висока влажност. Опитайте се да махнете от перваза на прозореца и да пренаредите някои от саксиите в други стаи и следете за промените.

5. Подредете банята

В малка площ ефект има дори влажното пране в пералнята. Самата машина също трябва да се провери: понякога се получават повреди, поради които влагата не напуска напълно барабана след завършване на прането.

6. Проверете вентилацията и отстранете проблема

Много е важно при ремонта да помислите за добра електрическа вентилация в банята, която да може да се включи, докато си вземате душ. Веднага ще изтегли по-голямата част от парата и водата няма да има време да се наслои върху повърхностите.

7. Не създавайте излишна влага с малки неща

Например, когато готвите нещо в кухнята, покрийте тенджери с вряща течност с капак, не оставяйте кипяща кана на котлона за дълго време - от чучура се отделя голямо количество пара.

8. Използвайте влагоуловител

Заедно с овлажнителите на въздуха производителите на домакински уреди произвеждат и влагоуловител - устройства, които премахват влагата и я извеждат в специално отделение, което е предвидено в дизайна на машината. Някои модели могат да бъдат свързани и към канализационната система. Има смисъл да инсталирате влагоуловители в мокри помещения, например в баня или мазе на частна къща.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес