Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раздразнени сте от усещане за сърбеж в очите? Вижте тези домашни средства

15 септември 2022, 17:20 часа

Една от най-честите причини е напрежението на очите, причинено от дълго гледане в екрана на компютъра или шофиране на дълги разстояния. Ето някои домашни средства, които да ви спасят от това усещане за сърбеж.

Постоянното излагане на замърсяване и прах причинява сърбеж в очите. Може да бъде наистина неудобно и обикновено пречи на ясното зрение. Сърбежът в очите обикновено се причинява от алергия или състояние, известно като синдром на сухото око. Може да имате сърбеж на клепачите, в основата на миглите. Познаването на причината за сърбящите очи помага да се използва най-ефективното лекарство. Всяко от нашите очи има слъзен канал във вътрешния ъгъл, който помага на излишните сълзи да се оттичат от очите ви към носа. Тези канали са известни като puncta и съдържат слъзен карункул, който се състои от жлези, които отделят масла, за да предпазят очите ни от бактерии.

Една от най-честите причини е напрежението на очите, причинено от дълго гледане в екрана на компютъра или шофиране на дълги разстояния.

Знаете ли кой витамин подпомага зрението?

Ето някои домашни средства, които да ви спасят от това усещане за сърбеж:

Репички: Можете да направите сок от листата на репички. Смята се, че консумацията на този сок е полезна за здравето на очите. Помага да се освободите от усещането за парене и сърбеж в очите.

Резени краставица: Краставицата съдържа витамини като B6 и рибофлавин, а също така има калций и магнезий. Това е една от най-полезните и леснодостъпни съставки за очите. Високото съдържание на вода в него овлажнява и хидратира кожата около очите. Краставицата е богата на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и раздразнението. Осигурява успокояващ ефект върху очите и помага за намаляване на усещането за сърбеж.

Торбички чай: Епигалокатехин галатът (EGCG), присъстващ в зеления чай, се справя с повърхностното възпаление на сухите очи. Следователно приложението му може да осигури облекчение от сърбящи и сухи очи.

Сандалово дърво: Сандаловото дърво има противовъзпалителни свойства. Помага за справяне с очни инфекции, които могат да доведат до сърбящи очи. Можете да използвате сандалово дърво, за да направите отвара. Можете да го използвате за измиване на очите.

Студен компрес: Използвайте студен компрес върху очите си, за да успокоите значително очите и да намалите сърбежа. Помага за намаляване на подуването и зачервяването и също така осигурява овлажняване на очите ви.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес