Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Просто не е истина колко полезен е черният бъз

10 юни 2022, 18:15 часа

Бъзът е ценна билкова суровина. Още в древен Египет е бил използван за медицински цели. Народната мъдрост е потвърдена от множество научни изследвания. Както плодовете, така и цветовете на бъза имат противовъзпалителни, антиоксидантни и отхрачващи свойства. Струва си да ги използвате за укрепване на имунитета и в случай на инфекции на горните дихателни пътища. В какви други ситуации те ще бъдат полезни?

Бъз: Цветя и плодове

Фармацевтичната индустрия активно използва лечебните свойства на бъза при производството на хранителни добавки. Струва си да се посегне към домашни, естествени начини за използване на това ценно растение. Освен лесни за приготвяне запарки, бъзът може да се използва за приготвяне на сок, сироп, тинктура и дори конфитюр и консерви.

Бъз: Само не сурови

Плодовете на бъза не могат да се консумират без термична обработка. Поради двете цианогенни съединения в тях (пруназин и самбунигрин) те са отровни! Но това е само когато са сурови. Яденето им направо от храста гарантира гадене, повръщане и главоболие. Понякога може да възникне диария и дори задух и затруднено дишане. Изсушени или термично обработени, те са безопасни и могат да се консумират с увереност.

Оригиналната рецепта за концентриран сироп от бъз

Токсични съединения има и в кората и листата на храста. Днес вече никой не използва техните свойства, но преди години всяка част от храста, включително и корените, се е използвала за лечебни цели.

Без цианогенни съединения са цветовете на белия бъз, които могат да послужат като вкусно и здравословно кулинарно вдъхновение за любителите на пролетни и летни салати с добавка на ядливи цветя. Днес цветята и плодовете са най-популярни сред хората, които търсят естествени методи за подобряване на здравето си.

Цветя от бял бъз

Привличащи вниманието, малките цветчета от бъз растат в характерни големи кори, които могат да достигнат диаметър до 20 см. Те са кисели на вкус и имат отчетливо тръпчив вкус. Най-доброто време за прибиране на цветовете от бъз са май и юни. Защо си струва да ги търсим? Защото всеки цвят е истинската същност на здравето. Включва значителен списък от биологично активни съставки, включително:

- флавоноиди,
- полифеноли,
- витамини с антиоксидантни свойства, с акцент върху А и С,
- витамини от група В,
- минерали като калий, магнезий, калций и цинк,
- етерични масла,
- гликозиди,
- стероли,
- тритерпени.

Плод от бъз

Блестящите, тъмно лилави плодове на бъз могат да достигнат до 8 мм дължина, въпреки че обикновено са по-малки. Имат месеста структура и яйцевидна форма. Като се има предвид хранителната стойност и лечебните свойства, те не отстъпват на тези на цветята. Плодовете на бъза също са съкровищница от множество биологично активни съставки, като:

- танини,
- флавоноиди,
- мастни и органични киселини,
- витамини А и С,
- витамини от група В,
- минерали, включително: калий, цинк, мед и фосфор.

Сок от бъз – с какво е полезен той за нас?

Ползи от запарките и други форми на консумация на цветове и плодове от бъз

Множество съединения с антиоксидантни свойства (полифеноли, фитостероли, витамини А и С) придават на растението силен антиоксидантен пакет. Инфузии, сокове, сиропи, тинктури, конфитюри и консерви от бъз ефективно неутрализират свободните радикали. В резултат на това те забавят процесите на преждевременно стареене на клетките, укрепват имунната система и устойчивостта на организма към атаки на патогенни микроорганизми. Те също така инхибират развитието на цивилизационни болести, включително ракови.

Запарките от бъз и други продукти имат антибактериални и антивирусни свойства. Струва си да ги имате под ръка при настинки и други инфекции на горните дихателни пътища. Като стимулират терморегулационните центрове, те действат потогонно, а също и отхрачващо. Помагат да се справите с изтощителната кашлица и да се отървете от остатъчната храчка. 

Как се прави вино от бъз

С охладена инфузия си струва да изплакнете болното гърло, а в случай на конюнктивит - нанесете компреси върху очите.

Черният бъз има благоприятен ефект върху обмяната на веществата. Стимулира прочистването на организма от токсини и ненужни метаболитни продукти. Разкислява и помага за възстановяване на киселинно-алкалния баланс на организма.

Запарките от бъз са диуретични. Те запечатват и правят кръвоносните съдове по-гъвкави.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес