Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правила, които ще помогнат за ускоряване на метаболизма след 35 години

04 юни 2024, 17:05 часа

Метаболизмът или обмяната на веществата играе ключова роля в поддържането на здравето и външния вид. Той определя колко ефективно клетките получават необходимите хранителни вещества и влияе върху процеса на отслабване. Въпреки това, след 35 години, мнозина изпитват инхибиране на този процес, което може да доведе до нежелани последици. За да разсеем митовете и да намерим ефективни стратегии, ние се обръщаме към експерти в тази област.

Ефектът на храненето върху метаболизма

Първата стъпка към подобряване на метаболизма ви е да преразгледате хранителните си навици. Честите, но малки хранения помагат за поддържане на метаболитната стабилност. Дългите паузи между храненията могат да забавят метаболизма ви, затова се препоръчва да ядете 5-6 пъти на ден. Важно е да запомните, че последното хранене трябва да бъде няколко часа преди лягане, независимо от популярните мнения за „забраната“ за вечеря след определено време.

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Избягвайте храни, които забавят метаболизма ви

Важна роля играе и изключването от диетата на храни, които забавят метаболизма. Простите въглехидрати, трансмазнините и прекомерният прием на захар могат да нарушат метаболизма ви и да доведат до различни проблеми, включително нежелано наддаване на тегло и преждевременно стареене на кожата.

Физическа активност и метаболизъм

Един от основните начини да ускорите метаболизма си е чрез редовни упражнения. Физическата активност увеличава енергийния разход на организма и стимулира метаболизма. Нещо повече, тренировките увеличават основния ви метаболизъм, което означава, че тялото ви използва повече енергия дори в покой.

5 храни за бърз метаболизъм

Значението на добрия сън

Липсата на сън може сериозно да наруши метаболизма ви и да доведе до различни заболявания. Редовният и достатъчно дълъг сън допринася за нормалното протичане на метаболизма и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Разходки на чист въздух и отказ от алкохол

Разходките на чист въздух и избягването на алкохол също могат да повлияят положително на метаболизма ви. Активният начин на живот, въздържанието от лоши навици и редовната физическа активност са ключови компоненти на здравословния начин на живот след 35 години.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес