Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Облекчаване на болката при плексит

16 март 2024, 11:33 часа

Струва си да се отбележи, че преди да прибягвате до каквито и да било методи, включително народни средства, трябва да уведомите Вашия лекар за това.

Облекчаване на болката от плексит с мумио

Мумио е натурален продукт, който често се използва при лечение на плексит на раменната става. Използва се под формата на алкохолен разтвор, чиято концентрация е 8-10%. Можете да го направите сами или да го купите в аптеката. Този разтвор се втрива в рамото, където се усеща болка, за 5-6 минути в продължение на 20-25 дни. Въпреки това, ако след четири дни ежедневни процедури не се наблюдава подобрение, курсът трябва да бъде спрян и да се консултирате с лекар. Е, ако терапията се оказа ефективна, тогава след 5-10 дни почивка можете да повторите курса.

В допълнение, мумио се е доказал добре в комбинация с мляко в следната пропорция: за една част мумио трябва да вземете 20 части мляко. След такова лечение тонусът намалява, дразненето и болката изчезват.

При плексит - топло или студено помага

Лечение с прополисов мехлем

Този метод също е ефективен и прост, но трябва да се използва само от пациенти, които не са алергични към пчелни продукти и прополис.

За приготвянето на мехлема ще ви трябват 3 г пчелен прополис и 50 г разтопена свинска мас. Всички съставки трябва да се смесят старателно. След това мехлемът е готов за употреба. Курсът на лечение с прополисов мехлем е 3-4 седмици, но не повече от месец. Мехлемът се втрива в областта на болката на рамото три пъти на ден.

Ако болката не изчезне след употреба на мехлема, силно се препоръчва да се консултирате с лекар.

Отвари и приложението им при плексит на раменната става

Когато използвате този метод, ще са необходими следните сухи билки:

·         Мента и кора от зърнастец по 3 супени лъжици;

·         Семена от магданоз и корен от глухарче по 2 ч.л.

Изброените растения се поставят в емайлирана чаша или малък съд и се заливат с 500 мл студена вода. След това съдържанието трябва да се вари и да се остави да изстине. След това отварата се оставя за една нощ и на следващия ден след прецеждане се приема по две супени лъжици три пъти на ден. Много е важно отварата да не се съхранява, затова се използва само прясна.

Има и друга рецепта за приготвяне на лечебна отвара. Основните съставки този път ще бъдат царевична коприна. Две супени лъжици от това вещество се разреждат в чаша вряща вода. След това бульонът отново се вари 3-5 минути, охлажда се и се филтрира. Оптималната дневна доза е 4 приема по една с.л.

За да бъде лекарството още по-ефективно, отварата може да се комбинира с прополисов мехлем. След като приготвите отварата, охладете я, намокрете с нея естествена тъкан и я наложете на мястото, където се усеща болката. Препоръчително е да повтаряте тази процедура с компрес два пъти на ден.

Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

При плексит - топло или студено повече

Прилагане на физиологични превръзки

Ако брахиалният плексит е в начален стадий, можете да опитате да се отървете от него с физиологични превръзки. Но както споменахме по-рано, лечението трябва да се извършва само след консултация с лекар.

За провеждане на терапията ще ви трябва ленена или марлена тъкан, сгъната на четири слоя в първия случай и на осем слоя във втория. След това ще трябва да направите физиологичен разтвор, който винаги трябва да е пресен. Приготвянето му се извършва стриктно според рецептата. Трябва да вземете 500 мл вода и 50 г сол. Солта може да бъде всякаква - готварска или морска. Всички съставки се смесват и приготвената тъкан се поставя в получения разтвор за 30 минути. След това разтворът се нагрява. След това трябва да извадите марлята, да я изстискате и да я приложите към болното място. Този топъл компрес добре облекчава болката. Превръзките се прилагат за един месец вечер.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес