Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятни ползи от фъстъченото масло за здравето

05 април 2022, 12:10 часа

Отслабване, превенция срещу рак на гърдата, намаляване на безсънието, това са само част от ползите на не толкова популярното фъстъчено масло. Този продукт определено е природно богатство, което ще насърчи различни полезни свойства в организма. Пълно е с полезни витамини, минерали и здравословни елементи и мазнини. Всичко, което трябва да направите, е да му се наслаждавате умерено и ще видите скоро ползите от него. Ето и полезното действие на фъстъченото масло върху организма, посочени от специализираното издание healthline.com

Намалява риска от рак на гърдата

Естествените мазнини във фъстъците могат значително да намалят появата на рак на гърдата под формата на карцином. Проучването е направено от Фондацията за изследване на рака на гърдата и Националния здравен институт на САЩ. Консумирането на маслото ежедневно има положителен ефект върху тялото и по-специално върху гърдите. Ако не сте алергични към него, то го добавете в менюто си.

Улеснява отслабването

То е премахвано погрешно от много диети, тъй като се смята, че съдържа прекалено много мазнини. Истината е, че е чудесен източник на протеини и хранителни вещества. Не променя нивата на кръвната захар, но задоволява апетита към сладкото и засища за дълго време. Ако консумирате по 2 супени лъжици два пъти седмично, може значително да намалите теглото си.

Намалява нивата на стрес

Съдържа натурален стерол, който може значително да намали нивата на кортизол – хормона на стреса. Неговите полезни мазнини помагат да запълните липсата на магнезий, антиоксиданти, витамин С, желязо и калций. В комбинация с любимата ви закуска има още по-голям ефект върху тялото ви.

Насърчава мозъчната дейност и паметта

Витамин Е, цинк, магнезий и ниацин във фъстъците насърчават мозъчната дейност. Витамин Е ще подобри паметта и намали риска от развитието на Алцхаймер. Буркан фъстъчено масло е една добра добавка  в кухнята, която да използвате за приготвянето на закуската за вашите баби и дядовци.

Помага на мускулите да се възстановят след тренировка

Консумирайте го преди и след тренировка. Неговите мазнини и въглехидрати ще ви помогнат да се заредите с достатъчно енергия. Богат е на калий, който е ключов елемент в изграждането на мускулите и възстановяването им. Това може да попречи на мускулната треска и крампи.

Контролира кръвното налягане

Калият и магнезият ще помогнат за намаляването на кръвното налягане и контролирането му. Това е още една причина да започнете да го консумирате. Потърсете версия без сол, за да сте сигурни, че работи във ваша полза.

Да, фъстъците съдържат мазнини, но те са полезни за нас. Могат да подобрят нивата на глюкозата и инсулина. Прочуването е направено от университета в Харвард и резултатите са повече от впечатляващи. Хората, които са го консумирали, са намалили с 21% риска от развитието на диабет, в сравнение с тези, които никога не са го консумирали.

Помага за добрия сън

Аминокиселината във фъстъците, наречена триптофан, повишава хормона на съня мелатонин и хормона на щастието сератонин. Успокоява ви и насърчава съня. Все пак, не е добре да ядете много от маслото – само няколко супени лъжици са достатъчни.

Добре е за бременни жени

Яденето на  фъстъчено масло по време на бременност, също може да има положителен ефект върху плода. Възможно е да се повиши толерантността му към ядки и по този начин да се избегнат алергиите. Има и полезни свойства върху здравето на майките.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес