Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не пиете вода преди пътуване? Това може да се окаже много ОПАСНО за вас!

22 юли 2021, 07:08 часа

Много от шофьорите, а дори и пътниците, избягват да пият течности, преди да се качат в колата. Правят това, за да не се налага да спират твърде често и да удължават времето за пътуване. Според учени това е много опасно за човешкото здраве и не бива да го правим.

Жаждата, подобно на недоспиването и алкохола, могат много да навредят на човешкия организъм. Когато човек е дехидратиран, той трудно успява да се концентрира и мозъчните му функции се забавят.

Да не говорим, че шофьорите, които не пият течности по време на път, често се оплакват от главоболие, промени в настроението и други симптоми, оказващи влияние върху самото пътуване.

Преди време е било проведено изследване, от което става ясно, че шофьорите, избягващи да консумират течности по време на пътуване, са склонни да допуснат също толкова грешки, колкото и онези, които са приели не малко количество алкохол.

Разбира се, тези тестове били осъществени, благодарение на симулатори. Обезводнените шофьори са били толкова, колкото и онези приемали алкохол. Реакциите им за спиране не били никак бързи.

Ако ви предстои да пътувате до морето или друга дестинация, не забравяйте да пиете течности през цялото време. Помнете, че това ще ви държи свежи и концентрирани и ще помогне реакциите ви да са много по-бързи.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес