Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научете тези лесни рецепти с морска сол при болки в кръста

19 септември 2022, 16:35 часа

Солта е изключително важен компонент на човешката кръв и за човешкото здраве. Тя участва в обменните процеси, регулира сърдечната дейност, работата на бъбреците и изпълнява много други жизненоважни функции.
Най-полезна за човека е морската сол, която съдържа всички необходими химически елементи (64 на брой) - мед, калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, манган, цинк, хром, желязо, селен, сяра, силиций, бром, йод и др.

Всички минерали са важни за нашия организъм. Те регулират снабдяването на клетките с хранителни вещества и тяхното пречистване, формират клетъчните мембрани, подобряват предаването на нервните импулси, помагат на кръвта да се съсирва, успокояват нервната система, регулират хормоналния обмен. Морската сол действа благоприятно на кожата, затова се използва в балнеологията. Солта влияе и на нервната система и е чудесно средство за намаляване на стреса.

Натуралната морска сол се образува чрез изпаряване на морската вода под въздействието на слънцето и вятъра. Събира се веднъж годишно през лятото. Събраната сол се обработва - измива се, изсушава и се наситнява до получаването на кристали с различни размери. Тази технология съхранява биологично активните вещества в нея.

Болките в кръста – съвети и трикове

Морска сол за болки в кръста

Ако страдате от болки в кръста, може да се опитате да се лекувате с природни средства, използвайки морска сол. Ето две популярни и лесни рецепти:

Компрес за болки в кръста

Разбъркайте 1 супена лъжица морска сол с 1 жълтък до получаване на каша. Преди това намажете кръста с растително масло. Поставете кашата на болните места на кръста. Превържете с вълнен шал и спете така. Повтаряйте процедурата всеки ден в продължение на 15 дни без прекъсване.

Компрес със сол и оцет

Разредете 500 мл винен оцет в 1 л студена вода.Смесете един пакет морска сол със същото количество речен пясък. Вземете хавлиена кърпа и натопете в оцетния разтвор. Поставете върху болното място. Оставете около 15 минути. Курсът на лечение продължава около 1 месец. След всяка седмица, правете почивка от по 3 дни. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес