Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли витамините да подобрят зрението ви?

12 март 2023, 17:37 часа

Здравето на очите зависи от много фактори – генетика, начин на живот, общо здравословно състояние и, разбира се, хранене. В крайна сметка продуктите, които консумираме ежедневно, са предназначени не само да задоволят глада, но и да обогатят тялото с полезни микроелементи и витамини. Част от тях са много важни за очите.

Зрението ни може да се развали бързо поради развитието на офталмологични заболявания, както и на фона на дефицит на определени витамини.

Функции на витамините за зрението

Сред витамините, които помагат за поддържането на нормалното ни зрение, отделям трите най-значими витамина - това са витамин А, Е и С.

Витамин А е антиоксидант и мастноразтворим витамин, който осигурява производството на родопсин. Родопсинът е зрителен пигмент, благодарение на който виждаме добре при слаба осветеност и след тъмно (здрач). Някои от молекулите на родопсин се разрушават, когато очите ни влязат в контакт със светлина. Случва се контролирано, но постоянно. При сериозен дефицит на витамин А се влошава зрението в здрач.

Качество на зрението: Какви плодове са полезни за очите?

Според учените, голямото количество витамин А в храната снижава шанса от развитие на ядрени и кортикални катаракти. Витамин А има в продукти като мляко, яйца, говежди черен дроб, херинга, сладки картофи, моркови, спанак, тиква, сладки червени чушки и манго.

Витамин Е е антиоксидант и мастноразтворим витамин, който пази клетки и очите от увреждане. Когато очните клетки са увредени, витамин Е допринася за бързото им възстановяване.

Според отделни научни изследвания, витамин Е снижава до минимум шанса от появата на макулна дегенерация (влошаване на централното зрение) и катаракта.

Източници на витамин Е са масло от пшеничен зародиш, слънчогледово масло, слънчогледови семки, бадеми, лешници, фъстъци, фъстъчено масло, сьомга, авокадо.

Силни храни за силно зрение - не пропускайте тези

Витамин С е антиоксидант и водоразтворим витамин. Пази клетките на окото от въздействието на свободните радикали. Витамин С действа укрепващо на кръвоносните съдове и капилярите, намалява опасността от катаракта. И осигурява производството на колаген от първи тип, който е основният протеин на роговицата на окото. При недостиг на витамин С зрението се влошава, бързо настъпва умора в очите, повишава се вътреочното налягане.

Витаминни добавки

Ако вашата диета е балансирана и разнообразна, тялото получава витамини А, Е, С и микроелементи в правилното количество.

Мастноразтворимите витамини, като А и Е, се съхраняват във вътрешните органи и мастната тъкан. Следователно тялото винаги има определен витаминен резерв. Приемайки хранителни добавки по свое усмотрение, вие не знаете дали имате нужда от този витамин и дали универсалната профилактична доза е подходяща за вас.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес