Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ментални паразити - защо са опасни и как да се отървем от тях?

22 януари 2023, 16:00 часа

За да сме щастливи и успешни, трябва да имаме чист ум. Експерти споделят как мислите ни са замърсени от така наречените мозъчни или ментални паразити, както и как да се справим с тях.

Какво представляват менталните паразити?

Това са негативни мисли, преживявания, негативни чувства и емоции, които ни пречат да се радваме.

Потенциално някакво научно заключение, закон, догма, широко разпространено погрешно мнение, традиция може да се превърне в паразит на мисълта. Всичко това убива в човека желанието да мисли и да се развива.

Има много примери за ментални паразити. Някои от нашите индивидуални мисли могат да бъдат определени така или съмнения в себе си като „Аз съм губещ“, „Никога нямам късмет“. Човек вижда, че нищо не му се получава, затова се храни с паразити, образувани от собствените му мисли.

Лесен трик, с които бързо да изгоним негативните мисли

Каква е опасността от менталните паразити?

Негативните мисли и чувства-паразити в по-голямата част от случаите водят до намаляване на производителността, умора, намаляване на интелигентността и като цяло до регресия във всички области, включително здравето.

Ако не се направи нищо с такива мисли, те много бързо се превръщат в основния ни враг. Много хора спират да работят, да обичат живота и себе си. Някой заради паразитни мисли губи увереност в себе си и в бъдещето. Накратко, последствията могат да бъдат изключително плачевни.

Как да се справим с менталните паразити?

В борбата с подобни мисли е много важно да запомните най-важния принцип - движението. Когато човек спре развитието си заради съмнения или страхове, той се оставя да бъде погълнат от тях. Трябва да се движите – и в пряк, и в преносен смисъл. Важно е да продължите да търсите щастието, да ходите на работа, да спортувате, но най-важното е, че трябва да продължите да търсите истината, поставяйки всичко под въпрос.

6 негативни мисли, които ви пречат и как да ги преобразувате

Винаги поставяйте под въпрос думите на хората. Не е нужно да им казвате, че не им вярвате. Просто проверете фактите и се опитайте да разширите своите хоризонти и знания. Страхът, унинието и депресията идват от нашите ограничения.

Мислещият и търсещ истината човек никога няма да стане жертва на ментален паразит, защото новите знания и желанието да се хвърли светлина върху даден въпрос ще отворят пътя за нови, позитивни и обективни мисли.

Друг добър пример е човек, който не успява да си намери добра работа с достойно заплащане. Може би самият той ще забележи, че никъде не го водят, така че ще си каже: „Обречен съм. Това е моята съдба“. С тези вредители е най-трудно да се справите.

Такива мисли трябва да бъдат избити от главата ви. За това могат да ви помогнат и добри приятели, познати, роднини, които не се съмняват във вас. Е, разбира се, трябва да се опитвате да търсите работа и хобита отново и отново, докато в очите ви не се появи огън, мотивация.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес