Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези картофи ни предпазват от смъртоносни заболявания

21 януари 2023, 19:00 часа

Сладките картофи са част от сезонните плодове и зеленчуци през есента и зимата. Те са богати на немалко хранителни вещества, които със сигурност са ни нужни в сезона на грипа и настинките. А и са алтернативен и по-здравословен вариант на обикновените картофи. Сладките картофи са по-предпочитани по време на диети и хранителни режими. А какви са ползите за здравето от тях, вижте в следващите редове.

Ползи за здравето

Както споменахме, сладките картофи съдържат редица полезни вещества, сред които:

- Фибри - засищат ни по-бързо, държат ни сити за по-дълго и спомагат за пълноценното храносмилане. Освен това имат ползи при поддържането на балансирани нива на холестерола;

- Витамини от група В, бета-каротин, калий, манган и витамин С - сред тях има много мощни антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и възпаленията и имащи укрепващо имунитета свойство.

Картофи срещу сладки картофи: Каква е разликата?

Превенция от ракови заболявания

Сред най-отличителните ползи за здравето от сладките картофи е именно понижаването на рисковете от рак. Според някои учени, това им свойство се дължи на доброто количество антиоксиданти в състава на сладките картофи. И то е от полза не само при рак, но и за превенция от диабет, хронични болести, наднормено тегло, болести на сърцето, хипертония, ослепяване и др.

Ракът не може да бъде предотвратен само чрез храната, но със сигурност начинът ни на хранене допринася много в тази насока. Сладките картофи, както и някои други плодове и зеленчуци, имат добри противоракови свойства. И редовната им консумация допринася за превенция от развитие на ракови клетки.

Сладките картофи съдържат специфичен вид антиоксиданти - антоцианини, които са известни с това, че забавят и предотвратяват образуването и растежа на ракови клетки. Най-отличено е това свойство при ракови клетки на рак на пикочния мехур, на дебелото черво, стомаха и гърдата.

Задължително яжте сладки картофи, ако имате тези болести

Още един вид антиоксиданти, които откриваме в сладките картофи, са каротиноидите. Те отговарят и за цвета на сладките картофи - оранжев. Свойствата на каротиноидите са свързани с понижаване на възпаленията в клетките и тъканите, а тези възпаления създават предпоставки за поява на ракови клетки. Специалистите смятат, че каротиноидите понижават рисковете от рак на стомаха, гърдата и бъбреците.

Колкото и полезни да са обаче сладките картофи, и с техния прием не бива да прекаляваме. Освен всички полезни вещества, те все пак съдържат и немалко въглехидрати, което е важно да знаем, ако се стремим да отслабнем например. Всяка храна, независимо здравословна или не толкова, трябва да се приема в определени граници.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес