Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар съветва: Ето какво трябва задължително да направим при ниска температура

19 декември 2022, 15:12 часа

Когато става въпрос за здраве, акцентът е върху високата температура, причините за нея и възможностите за смъкването ѝ в дома, докато изчакваме за лекарска консултация. Ниската телесна температура далеч не е по-безопасна от високата обаче. Причините за ниска температура могат да се коренят както в измръзване под въздействие на минусови температури, така и в различни заболявания, сред които и опасни инфекции. Тези, които считат, че всички инфекции водят до висока температура, грешат. Най-застрашени от ниска телесна температура, причинена от инфекция, са кърмачетата. Особено за младите майки е от ключово значение да знаят, че част от опасните инфекции при най-малките протичат с твърде ниска, а не с висока температура. Какво да направим при ниска температура е въпрос, който майките рядко си задават, защото не знаят, че тя е толкова опасна, колкото и високата за децата  им.

Сред причините за ниска телесна температура са и понижена функция на щитовидната жлеза, диабет, удар, хранителни разстройства като анорексия, както и прием на определени лекарства, сред които бета-блокери и антипсихотични медикаменти.

5 доказателства, че е полезно да спиш без дрехи

Какво да направим при ниска температура е въпрос, чиито отговор зависи от причините за твърде ниските показатели на термометъра. Поведението и спешните мерки до пристигането на лекаря зависят от причината за ниската температура, те са едни при инфекция и други при хипотермия.

Какво да направим при ниска температура – лекарски съвети

1. Ако причината за ниската температура е в приема на определени медикаменти, следва да се консултирате с предписалия ги лекар, който да извърши индивидуална преценка на състоянието, да коригира дозата, смени медикамента или намери друго решение.

2. Ако причината за ниската температура е проблем с щитовидната жлеза, необходима е консултация с ендокринолог и кръвни изследвания. Ако проблемът идва от щитовидната жлеза, ще имате и други симптоми като суха кожа, чупеща се коса, наддаване на тегло – сочи статия на медицинското училище в Харвард, отговаряща на въпроса какво да направим при ниска температура. 

Не забравяйте - ниските температури са опасни и за животните

3.  Ако причината за ниска температура е инфекция, само лекар може да установи каква е тя и да работи за лечението и преодоляването ѝ. Особено опасни са тези инфекции при най-малките, поради което ниска или висока температура при децата е спешно състояние, което не търпи отлагане.

4. Ако причината за ниската температура е хипотермия, лекарите дават следните съвети, които да се спазват до идването на специализираната помощ:

- Хипотермията е спешно медицинско състояние, което, ако не се лекува, може да доведе до увреждане на мозъка и сърдечна недостатъчност. При хипотермия лекарите съветват да не губите време и да се обадите на спешна помощ, преди да предприемете животоспасяващи действия. Всяка минута е ценна. Не се бавете да се чудите какво да направим при ниска температура, а действайте незабавно, като най-първо свалите мокрите дрехи, ако има такива.

- Сред най-честите причини за хипотермия са излагане на голям студ с неподходящо облекло или падане в студена вода. И в двата случая е важно да се отстранят мокрите дрехи и да се извърши затопляне. То обаче не бива да е бързо и внезапно, за да не бъдат увредени още повече тъканите.

Голите глезени през зимата могат да ви докарат големи проблеми

- Осигурете топли и сладки течности, като избягвате кафе и алкохол. Алкохолът загрява тялото, но той е подходящ само за здрави хора, не и за страдащите от животозастрашаваща хипотермия.

- Не прилагайте директна топлина върху тялото на пострадалия. Тоест не го заливайте с гореща вода, не го потапяйте в гореща вана, не слагайте под него нагреваемо одеяло. Завийте го с одеяла и се старайте затоплянето да става бавно и градус по градус.

- Ако липсват пулс и дишане или са слаби, осигурете кардиопулмонална реанимация до идването на спешната лекарска помощ. 

Имайте предвид, че е по-лесно да се предпазите от измръзване, отколкото да се справите с него, така че пазенето от хипотермия е най-добрата защита срещу твърде ниската температура, причинена от измръзване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес