Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко е нормалното кръвно налягане за различни възрастови групи?

05 октомври 2023, 19:07 часа

Високото кръвно налягане, познато като хипертония, е една от  водещите причини за сърдечно-съдови заболявания и смъртност в световен мащаб. За да се поддържа кръвното налягане в нормални граници, първо е важно да има информираност относно това какво наричаме допустими граници и колко е нормалното кръвно налягане.

Диапазонът, в който следва да се движат показателите на апарата за кръвно налягане за горна и долна граница, е различен за различните възрастови групи. Нормалното кръвно налягане за кърмачетата до 6 месеца например е от 30 до 65 долна граница на 45-90 горна граница.

Подобно кръвно налягане от 30 на 45 за възрастен човек би сочело сериозен здравословен проблем, изискващ спешна лекарска намеса, но при новородените е очаквано и нормално. Именно тези разлики правят въпроса колко е нормалното кръвно налягане за различни възрастови групи от ключово значение, преди да определим какво е нашето и следва ли да ни притесняват показателите на апарата за кръвно налягане.

По колко пъти на ден трябва да измерваме кръвното си налягане

Колко е нормалното кръвно за различните възрастови групи?

За всяка възрастова група има показатели на апарата за кръвно налягане, които се приемат за нормални, и такива, които сочат проблем, нуждаещ се от последващо проследяване, медицинска консултация и евентуално лечение.

  • За най-малките – бебетата на възраст от 6 месеца до 2 годни нормалното кръвно налягане е от 40 до 70 – систолично или долна граница на кръвното налягане на 80-100 дистолично или горна граница на кръвното налягане.
  • За възрастовата група от 2 до 13 години – деца и подрастващи нормалното кръвно налягане е от 40 до 80 – систолично или долна граница на кръвното налягане на 80-120 дистолично или горна граница на кръвното налягане.
  •  За тийнейджърите във възрастова група 14-18 години нормалното кръвно налягане е от 50 до 80 – систолично или долна граница на кръвното налягане на 90-120 дистолично или горна граница на кръвното налягане.
  • За младите хора на възраст от 19 до 40 години нормалното кръвно налягане е от 60 до 80 – систолично или долна граница на кръвното налягане на 95-135 дистолично или горна граница на кръвното налягане, като е важно да се отбележи, че кръвно налягане над 130 следва да се проследява особено внимателно, тъй като може да сочи хипертония.
  • За хората в зряла възраст – от 41 до 60 години нормалното кръвно налягане е от 70 до 90 – систолично или долна граница на кръвното налягане на 110-145 дистолично или горна граница на кръвното налягане.
  • За хората в златна възраст – над 61 години нормалното кръвно налягане е от 70 до 90 – систолично или долна граница на кръвното налягане на 95-145 дистолично или горна граница на кръвното налягане. Важно е обаче да отбележим, че кръвно 90 на 145 изисква консултация с лекар, допълнително проследяване и предприемане на мерки, с които да се избегне хипертонията и свързаните с нея рискове за здравето особено в тази златна възраст, както и предприемане на профилактика или лечение, ако показателите са трайно завишени.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Какво да имате предвид при измерване на кръвното налягане?

Важно е не само колко е нормалното кръвно налягане за различните възрастови групи, но и как го измервате, дали е правилно, за да може да се опрете на резултатите. Освен коректното боравене с апарата, правилното положение на тялото и умението да релаксирате, преди да започнете измерването, имайте предвид, че резултатите могат да бъдат изкривени от различни други фактори.

Известен е например синдромът на бялата престилка, който се отнася до повишено кръвно налягане, дължащо се на нервност или безпокойство, когато пациентите измерват кръвното си налягане в лекарски кабинет. Известно е и обратното – налягането е нормално при лекаря, защото се е случил такъв момент, докато през останалото време е високо. Това е по-опасният вариант, тъй като отнема възможността да се предприеме своевременно лечение, насочено към намаляване на кръвното налягане.

Ето защо се препоръчва всеки пациент, който има и най-малко съмнение дали е нормално кръвното му налягане, да има апаратче за измерването му и да го проследява системно в спокойствието на дома си, като преди това се запознае с правилната употреба на уреда.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес