Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой НИКОГА да не консумира ПАТЛАДЖАН?

16 март 2021, 14:21 часа

Всеки би познал патладжан. Той има бляскава обвивка в наситен лилав, бял или зелен цвят. Вкусът му е горчив, а вътрешността е с гъбеста консистенция.

Периодът, в който се препоръчва да го похапвате, е август – октомври. Можете да го откриете и през останалото време в супермаркетите, но няма да е в сезон.

Ползите от този зеленчук не са никак малко. Не е случайност това, че той присъства в менюто на почти всеки спортист.

Днес обаче ще говорим основно за вредите от патладжана и ще разкажем как може да бъде опасен за човек и кой всъщност не бива да го консумира.

Кой не трябва да яде патладжани?

Патладжанът спада към онази група храни, които са със завишено съдържание на оксалати. Това са природни съединения и почти всички форми на живот ги притежават. Когато обаче се повиши тяхната концентрация в телесните течности, те могат да се окажат опасни за здравето на човек.

Зеленчукът, който пази от хипертония и диабет

В никакъв случай хората с хронични заболявания на черен дроб, бъбреци или жлъчен мехур не бива да ги консумират.

Макар, че този зеленчук е изключително полезен, те трябва да го избягват, ако не желаят да си навредят.

Как правилно да избираме патладжан?

Когато избирате лъскавия зеленчук трябва внимателно да го оглеждате. Задължително трябва да е плътен и твърд, както и да не изглежда лек за размера си.

Обвивката на патладжана трябва да е гладка и лъскава. Не е препоръчително да залагате на зеленчук, чиито цветове са в преливащи нюанси. Ако е твърде рязка границата в цветовете, това може да говори за употреба на прекалено много пестициди.

Патладжан пица: най-вкусната пица, от която не се пълнее

Ако искате да познаете дали патладжанът е узрял или не, натиснете с палец неговата обвивка. Ако вдлъбнатината се върне и повърхността се заглади отново, това значи че е перфектен за консумация. В случай, че вдлъбнатината си остане, най-добре не го купувайте. Това е индикатор, че не е узрял достатъчно или е започнал да загнива отвътре.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес