Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са 4-те ползи от туршиите, за които не всеки знае

14 декември 2021, 11:37 часа

Туршията е една от основните храни, които всеки българин поднася на трапезата си през зимните месеци. През късното лято и ранната есен домакините се заемат с приготвянето на зеленчуците в буркани. Най-харесвани са киселите краставички и онези бързи туршийки, включващи зеле, карфиол, моркови и зелени доматки.

Знаете ли, че освен вкусни за похапване, те са и полезни за нас? Днес ще ви разкажем за 4 – те ползи от консумацията на туршии, които е добре всеки да знае.

Ето какви са ползите от консумацията на туршии:

• Туршията има антиоксидантни свойства;

Да, ферментиралите зеленчуци са източник на антиоксиданти, успяващи да защитят тялото ни през зимата и да ни помогнат много по-лесно да се справим с върлуващите грипове и настинки.

Туршията, която удължава живота (ВИДЕО)

• Богати са на минерали и витамини;

От консервираните зеленчуци можем да извлечем редица ползи. Те са богати на витамини като С, А, К, както и фолиева киселина, желязо, калий и калций. Колкото по-често ги похапваме, толкова по-добре за нас.

• Туршията подобрява храносмилането;

При консервирането на зеленчуците в буркани или други подходящи съдове се ползва оцет. Именно той подобрява процеса по храносмилане и се грижи да имаме добра чревна флора.

• Контролират нивата на кръвната ни захар.

Това е четвъртото полезно свойство на туршиите, за което всеки трябва да знае. Благодарение на оцетната киселина, консумацията на ферментиралите зеленчуци допринася за повишаване инсулиновата чувствителност при хора с инсулинова резистентност или диабет тип 2.

Нека обаче не забравяме, че в консервираните зеленчуци се съдържа и не малко количество сол, затова трябва все пак да се съобразяваме с количествата, които изяждаме. Консумирайте ги умерено и се насладете на невероятния им вкус и полезни свойства!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес