Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои лоши навици причиняват косопад?

10 юни 2024, 09:22 часа

Косопадът може да бъде притеснително преживяване, което често кара хората да търсят обяснения за това явление извън генетиката и възрастта. Въпреки че генетиката играе важна роля в определянето на податливостта към косопад, някои вредни навици могат да изострят или ускорят процеса. Разбирането на тези навици може да даде възможност на хората да направят по-здравословен избор и потенциално да намалят загубата на коса. Ето някои често срещани вредни навици, които могат да допринесат за косопад:

Лош хранителен режим: Това, което ядете, играе решаваща роля за здравето на косата ви. Диета, в която липсват основни хранителни вещества като витамини, минерали и протеини, може да отслаби космените фоликули и да доведе до засилено падане на косата. Консумацията на прекомерни количества преработени храни, сладки закуски и нездравословни мазнини също може да наруши хормоналния баланс, което допълнително засилва косопада.

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Стрес и безпокойство: Хроничният стрес и безпокойство могат да се отразят пагубно на тялото ви, включително и на косата ви. Стресът предизвиква отделянето на хормони като кортизол, които могат да нарушат цикъла на растеж на косата и да доведат до засилено опадане. Освен това поведението, предизвикано от стреса, като дърпане или усукване на косата, може да причини физическо увреждане на фоликулите, което с течение на времето да доведе до косопад.

Пушене: Тютюнопушенето не само вреди на цялостното ви здраве, но и може да допринесе за косопада. Токсините, съдържащи се в цигарения дим, ограничават притока на кръв към скалпа, като лишават космените фоликули от основни хранителни вещества и кислород. Това може да отслаби косъма и да доведе до изтъняване и евентуален косопад.

Как да преборим идващия пролетен косопад?

Прекомерна топлина при стилизиране: Въпреки че стилизиращите инструменти като сешоари, преси за изправяне и маша за къдрене могат да помогнат за постигане на желания външен вид, прекомерната топлина може да увреди ствола на косъма и да отслаби фоликулите. Продължителното излагане на високи температури може да доведе до това, че външният слой на косъма, известен като кутикула, става крехък и склонен към накъсване, което с течение на времето води до изтъняване и загуба на коса.

Прекалено миене и агресивни химикали: Прекалено честото миене на косата или използването на шампоани и балсами, съдържащи агресивни химикали, може да лиши скалпа от естествените му масла и да наруши pH баланса на косата. Това може да отслаби косъма и да допринесе за накъсване и изтъняване. Освен това някои химикали, съдържащи се в продуктите за грижа за косата, като сулфати и парабени, могат да имат неблагоприятно въздействие върху скалпа и фоликулите, което да доведе до косопад.

Стегнати прически и аксесоари за коса: Носенето на прически, които придърпват космените фоликули, като например стегнати конски опашки, плитки или ролки, може да причини вид косопад, известен като тракционна алопеция. Постоянното напрежение върху космените фоликули може да ги увреди и да доведе до траен косопад, ако не се вземат своевременни мерки. Подобно на това, използването на аксесоари за коса като ластици или щипки, които придърпват косата, може да допринесе за това състояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес