Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

26 април 2024, 16:25 часа

Желанието за чесане е естествено, докато не се превърне в системно и натрапчиво. Нека заедно с експерт разберем кои са причините, предизвикващи натрапчив сърбеж.

Трябва да се разбере, че всеки човек е в състояние предварително да определи защо тялото го сърби, и да се опита сам да премахне симптома.

Сърбеж по тялото: причини

Сърбежът се появява в резултат на умерено дразнене на сетивните рецептори, разположени по кожата, като при тежко увреждане се наблюдават болезнени усещания. Преди да се определят източниците, е необходимо да се установи разпространението на сърбежа. Когато човек го сърби цялото тяло, какво може да е това?

На първо място се предполага, че са налице алергични реакции към храна, миризми, дрехи, студ и други дразнители. Възможно е да се появят краста, херпес, педикулоза или инфекциозни заболявания, придружени от обрив.

За най-безобиден отговор на въпроса защо тялото сърби може да се смята продължителното излагане на слънце и изсушаването на кожата. В този случай сърбежът ще изчезне от само себе си или след домашни хидратиращи процедури. Бременността също може да предизвика натрапчиво желание за чесане.

Ако сърбежът се появява на едно място и постепенно се разпространява по цялото тяло, причините за това могат да бъдат следните:

- заболявания на кръвта;

- болести на черния дроб;

- проблеми с бъбреците или ендокринната система;

- диабет или онкологични заболявания.

Защо имаме нощни сърбежи по кожата

В този случай е необходима професионална диагностика на заболяването и лечение на заболяванията, които са причинили сърбежа, а не на самия сърбеж.

Но най-честата причина за сърбеж на различни места е психологическият стрес. Отговорна работа, стрес, трудна ситуация в семейството, притеснения - всичко това води до появата на различни натрапчиви движения, включително сърбеж по цялото тяло или в определени области.

В този случай никакво лечение на сърбежа с домашни средства или силни лекарства няма да помогне, докато причините за тревожността не изчезнат и не се стабилизира психологическото състояние на човека.

Ако сърбежът се появява на определени места, причините трябва да се търсят незабавно, докато сърбежът не започне да се разпространява по цялото тяло и кожата не се разчеше до кръв. На открити места е възможно да има ухапвания от насекоми.

За да се предотвратят ухапвания, когато излизате на открито, е необходимо да използвате защитни кремове или спрейове, а в апартамента да извършите обработка за унищожаване на насекомите. Ако тялото сърби на различни места, причината обикновено се крие и там. Сърбежът в областта на крайниците най-често е свързан с увреждане на кожата и се засилва при нейното заздравяване.

Хемороидите, наличието на червеи и възпалителните процеси в ректума водят до сърбеж в ануса. Промените в организма по време на менопаузата или заболяванията и възпаленията на външните органи предизвикват сърбеж в тази област. В зависимост от това къде ви притеснява сърбежът, трябва да се консултирате с лекар със съответната специалност.

Как да се отървете от сърбежа в тялото?

Ако сърбежът по тялото и причините са установени, можете да се отървете от него у дома или с медицинска помощ. Но първо е необходимо да се отслабят неприятните усещания. За да направите това, вземете хладен душ или третирайте сърбящите места с лед. Можете да използвате и охлаждащи кремове, ако не предизвикват алергии и кожата не е увредена.

Между другото, горещата вода тук е противопоказана, тъй като след нагряване чувствителността на кожата се увеличава.

След като сте установили защо тялото ви сърби, трябва да се опитате да премахнете дразнещите фактори. За да направите това, променете:

- диетата, като изключите нови и опасни ястия, които предизвикват алергии;

- парфюми или козметика, дрехи, съдържащи синтетични или бодливи включвания.

Изсъхналата кожа трябва да се маже обилно и редовно с подхранващи кремове.

Защо тялото ви сърби: Основни причини

Ако сърбежът не само не изчезне след предприетите в домашни условия мерки, но се засили и се разпространи по цялото тяло, не отлагайте посещението при дерматолог.

Сърбежът по скалпа и пърхотът могат да бъдат предизвикани от боядисване на косата, трайно изсушаване и често сушене със сешоар. Всичко това изсушава скалпа и той става или прекалено сух, или, напротив, в защита произвежда още повече себум. Ако пърхотът е умерен и не причинява никакви проблеми, освен неестетичен вид, за справяне с него ще помогнат противогъбичните шампоани. Само не забравяйте, че тези продукти са терапевтични и не се препоръчва постоянната им употреба. Достатъчно е да прилагате такова средство в продължение на един месец.

Измиването на главата с противогъбичен шампоан може да бъде толкова често, колкото е необходимо, т.е. колкото косата е замърсена. Но ако в допълнение към пърхота по кожата има някакви обриви, корички, притеснителен сърбеж, е необходимо да се консултирате със специалист, който ще определи причината за този проблем и ще предпише подходящо лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес