Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се слага киселина във виното – научете това, ако искате перфектен резултат

31 август 2021, 14:58 часа

Кога се слага киселина във виното е един от основните въпроси, които прохождащите винари си задават. Те безброй пъти са експериментирали с направата на гроздовата напитка. Пробвали са редица технологии, докато накрая не успяват да достигнат до онази златна формула, отговаряща на всичките им предпочитания за аромат, вкус, цвят и т.н.

Кога се слага киселина във виното и безобидна ли е тя

Днес ще ви разкажем малко повече именно за тази киселина, за която често се говори. Ще се опитаме да споделим с вас как да я ползвате, какво представлява тя, какви количества от нея са нужни на винената напитка, за да се превърне в превъзходна и още куп полезна информация, с която да си послужите.

Виното е безопасно за сърцето

Серниста киселина – истината за нея

Категорично това е химично съединение, което няма да навреди на човешкия организъм. Още от древността бива използвана най-вече като средство за опушване на бъчви и помещения. Разбира се, на по-късен етап винарската наука създава другите форми на серния двуокис, които са по-лесно приложими в практиката.

Серният двуокис представлява газ с остра миризма. Той е по-тежък от въздуха, но нито гори, нито поддържа горенето. Не е препоръчително да се вдишват по-големи количества от него, защото това може да предизвика дразнене на дихателните пътища, както и леко главоболие.

6 начина да направите виното по-вкусно

Каква обаче е ролята на серния двуокис във винарството

Сега ще разберете именно за ролята на серния двуокис във винарството – нещо, за което сме сигурни, че вълнува любителите на гроздовите напитки с неустоим вкус.

Когато бъде прибавен към гроздовата мъст за бели вина или гроздовата каша за червени вина, той спомага за произвеждането на ферментацията от културните винени дрожди. Вината са по-силни, а цветът им е рубиненочервен. Това обаче са само една малка част от ползите на киселината във виното.

Ето ги и останалите:

• Предотвратява разлагането на ябълчната киселина;

• Предпазва напитката от болести;

• Спомага за по-бързото избистряне на вината.

Кои са най-често употребяваните дози

Ако говорим за здраво грозде, се прибавя по 1 грам серниста киселина на около 1 литър гроздова мъст или плодова каша. Преди да се направи първото претакане на виното, се добавя по още един грам. В случай, че виното е заболяло, тогава е препоръчително дозата да се увеличи на два грама.

Добре е също бутилките, в които ще се разлива виното, да бъдат дезинфекцирани. В такъв случай се използва серниста киселина, която е разредена с вода до 4 – 5 пъти. Препоръчително е да се дезинфекцират и тапите на самите бъчви, за да не се появяват по тях оцетни мушички, които всъщност са преносители на оцетно – киселите бактерии.

Ето, че вече и сами можете да си отговорите на въпроса кога се слага киселина във виното и защо е нужно да правим това.

Бъдете смели и експериментирайте на воля. Помнете, че по-вкусна от домашната гроздова напитка няма.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес