Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога НИКОГА да не ядем ягоди

28 април 2021, 15:45 часа

Наближава сезонът на ягодите. От ден на ден на пазара се появяват все по-сочни и примамливо изглеждащи червени плодове, от които не можем да откъснем поглед.

Знаете, че ягодите са символ на романтиката и любовта. Те обаче са и също толкова полезни и хранителни.

Малцина са наясно, че този плод не е полезен за всеки. Ето кой и кога не бива да консумира ягоди:

Бременни жени

Ако сте бременна и много скоро предстои на бял свят да се появи малкото човече, много внимавайте какво похапвате. Имайте предвид, че при отглеждането на този плод се използват не малко химикали. За предпочитане е да похапвате единствено такива ягоди, които са домашно отглеждани. Онези, които няма от къде да си ги набавят, може все пак да се поглезят с няколко плодчета, но в никакъв случай не бива да прекаляват и да ги консумират системно.

Жените, които кърмят

За да няма алергии малкото дете, откажете се от този плод в периода на кърмене. Едва ли ще ви коства твърде много предвид това, че на пазара целогодишно се предлага богато разнообразие от всякакви плодове.

Грешките, които допускаме при покупката на ягоди

Малки деца

Много е важно родителите на малки деца да са наясно с това, че преди навършване на 3 – годишна възраст на децата не е препоръчително да им се дават плодове, които са в групата на алергените. Ягодите са едни от тези червени плодове, които е препоръчително да избягвате.

Ако страдате от бъбречно заболяване

Консумирайки ягоди постоянно, много е вероятно да допринесете за увеличаване на камъни в бъбреците.

Ако страдате от гастрит

В ягодите се съдържа салицилова и оксалова киселина. Това може сериозно да обостри гастрита и язвата и да ви създаде предпоставка за нечовешки дискомфорт.

Разкошен сладкиш с ягоди за 20 минути

Ако имате кариеси

В случай, че вече имате кариеси, опитайте да консумирате този плод колкото се може по-рядко. Така ще си спестите още няколко посещения при зъболекаря.

Онези от вас, които нямат нито едно от посочените оплаквания, могат да ги похапват когато и колкото искат. Не е добра идея обаче малките семки да попадат в стомаха, преди да сме похапнали сутрешната си закуска.

Бъдете отговорни към себе си и собственото си здраве!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес