Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е по-добре да се къпем - сутрин или вечер? Всеки трябва да знае това!

28 юли 2023, 12:58 часа

Сутрешният душ е любим, защото ободрява, разсънва и освежава. Няколко минути под течаща хладка вода рано сутрин, като че ли успяват да ни заредят с много енергия, а и освен това подобряват настроението ни.

Днес обаче имаме задачата да разгледаме внимателно сутрешния и вечерния душ и да споделим с вас кой всъщност е по-полезен и здравословен.

Направени са били анализи от американски дерматолози, според които вечерният душ е много по-полезен от сутрешния.

Още: Забраната отпада: Парижани отново ще могат да се къпят в Сена

Защо да се къпем вечер?

Счита се, че вечерният душ подобрява качеството на съня, тъй като регулира телесната температура.

Научно доказано е, че един душ първо затопля, а след това охлажда тялото. Препоръчително е да се къпем час и половина преди лягане.

Има и друг интересен факт. Къпането преди сън намалява стреса, тъй като нивата на кортизола спадат драстично. Това е стероиден хормон, спомагащ на тялото да реагира на натоварвания. Освен всичко останало се грижи за регулирането на кръвната захар, както и за преборването на инфекциите.

Още: Дерматолог каза колко често трябва да се къпем

Обикновено тялото започва да се охлажда с наближаване моментът на лягане. Душът има задачата изкуствено да покачва температурата и да позволи по-бързо охлаждане след това. На човек му се доспива по-бързо, а качеството на съня е подобрено.

Отделно от това вечерният душ се грижи и за състоянието на кожата ни. Ако превърнем този воден ритуал в рутина, то със сигурност ще усетим как кожата ни е по-здрава, по-сияйна и по-блестяща.

Когато човек всеки ден посещава работното си място, няма как да не се сблъсква с какви ли не алергени, полепващи по кожата. Ние може да не ги виждаме, но те са част от нас. За да ги премахнем от кожата си и да ограничим раздразненията, е препоръчително всяка вечер да си взимаме бърз душ.

Вечерта кожата се регенерира, мъртвите клетки падат и се изграждат нови на тяхно място.

Още: Опасно ли е къпането в ледено студена вода по време на горещините?

Ако все пак не ви допада идеята вечер да си взимате душ и предпочитате това да се случва рано сутрин, то не забравяйте да почистите лицето си преди сън.

Не само, че е възможно да останат мазни следи по възглавницата, но и не е изключено появата на акне.

Наред с всичко останало вечерният душ се грижи и за намаляване напрежението в мускулите.

Може да пробвате да се къпете два пъти на ден за по-кратко време и с по-хладка вода. Дерматолозите са единодушни, че за кожата е много по-полезна хладката вода. Горещата способства за намаляване влагата в епидермиса и отмива естествените лубриканти.

Статията има информативна цел и не замества консултацията с лекар!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес