Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава да имате хронично заболяване - ето как да разберете дали имате такова

09 декември 2022, 17:35 часа

Какво е хронично заболяване?

Хроничното заболяване е дългосрочно заболяване, което може да бъде контролирано, но не и напълно излекувано. Терминът "хроничен" обикновено се използва за означаване на заболявания, продължаващи повече от три месеца.

Честите хронични заболявания включват астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак и диабет. Предотвратяването на определени заболявания или състояния намалява тяхното възможно развитие или ефект. Сериозните последици от заболяването могат да бъдат намалени чрез ранно откриване и навременно лечение.

Човек, чието състояние съответства на едно от изброените по-долу състояния, се счита за хронично болен.

  • хипертонична болест;
  • хроничен бронхит и бронхиална астма;
  • дорзопатия;
  • хроничен гастродуоденит;
  • хроничен тонзилит.

Хипертонична болест

Хипертонията е диагноза, свързана със заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, свързани с високо кръвно налягане за дълго време.

Хипертонията е хронично заболяване, което изисква постоянно наблюдение. Рисковете от усложнения от него са доста високи и освен това опасни - инфаркт и инсулт. Трябва да ходите на лекар поне два пъти годишно, дори нищо да не ви притеснява.

Лекар: Правете това през зимата и холестеролът ви няма да се повиши дори след празниците

Ако главата не боли, това не означава, че болестта не прогресира. Рискът от инфаркт и инсулт може да се увеличи и може да се наложи коригиране на терапията.

При контролния преглед се извършва оценка на състоянието и рисковите фактори и се оценява постигането на целевите стойности на артериалното налягане. Ако е необходимо, лекарят коригира терапията. Лекарят задължително съставя план за бъдещо наблюдение и честотата на следващите назначения.

Съществува силна връзка между наличието на заболяването и модифицируемите и непроменими рискови фактори. Непроменими са пол, възраст. Променливи – тютюнопушене, затлъстяване, алкохол, прекомерен прием на сол, ниска физическа активност.

Хронични белодробни заболявания: хроничен бронхит, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест

Хроничният бронхит е възпаление или дразнене на дихателните пътища, придружено от кашлица със слуз и храчки. Хроничният бронхит продължава три месеца или повече.

Бронхиалната астма е белодробно заболяване, при което дихателните пътища буквално се подуват и стесняват. Симптоми: усещане за стягане в гърдите, хрипове, кашлица и задух.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е заболяване, което най-често съчетава симптомите на хроничен бронхит и емфизем.

С тези плодове нито една болест няма да ви доближи през зимата

Какво трябва да правят пациентите с хронични белодробни заболявания?

Един от силните фактори за развитието на хроничен бронхит и хронична обструктивна белодробна болест е тютюнопушенето. Ако го откажете, тогава симптомите на хроничен бронхит практически ще изчезнат. ХОББ от своя страна ще се развива стабилно, но в много по-малка степен, отколкото ако продължите да пушите. Между другото, ситуацията с отказването от тютюнопушенето на фона на всичките пет хронични заболявания е много по-добра, отколкото с борбата с други фактори.

Дорзопатия

Дорзопатията е група от синдроми, по един или друг начин свързани с болка в различни части на гърба.

Много хора изпитват болки в гърба и врата. Сега хората често развиват „поза на таблет“, когато поради продължителна работа на компютър се появява деформация в цервикалната област.

Най-важното е изследването, няма нужда да повтаряте рентгеновото изследване без показания. Необходим е преглед преди планираното рехабилитационно лечение. Необходимо е в повечето случаи два пъти годишно, защото никой не се занимава особено с лечебна физкултура в домашни условия. Когато ги боли, хората правят упражненията, а когато болката изчезне, спират.

Лекар: С тези билки ще забравите за болестите през зимата

Хроничен гастродуоденит

Хроничният гастродуоденит е комбинация от продължително възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника.

Каква е диагнозата?

Фиброезофагогастродуоденоскопия (FGDS), ултразвук на коремните органи (тъй като проблемите могат да се дължат на проблеми на жлъчните пътища), клиничен кръвен тест и някои биохимични параметри, изследване на изпражненията. Ако стомашната лигавица е модифицирана, препоръчително е да се направи биопсия.

Хроничен тонзилит

Тонзилитът е възпаление на сливиците, причинено в повечето случаи от вирусна, а понякога и от бактериална инфекция. Хроничният тонзилит се придружава от няколко симптома: упорито възпалено гърло, лош дъх, тонзилолит (жълтеникави бучки в сливиците), увеличени и чувствителни лимфни възли на шията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес