Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е необходимо да знаете при покупка на радиатор за парно

30 октомври 2021, 09:32 часа

Използването на система за парно отопление е възможно благодарение на централен или локален източник. Идеята е да се осигури равномерно разпределение на топлината чрез използване на радиатори. Подбора им е съществен, тъй като ако не се инвестира правилно в топлоразпространител то загубите за домакинството могат да бъдат осезаеми. Обратно, ако проявите професионализъм и се доверите на специалисти, които да направят преценка на имота и да посъветват за типа подходящ радиатор за парно цени то тогава можете да разчитате на икономии през зимните месеци.

Как се разпознава правилния радиатор за парно

Сигурно смятате, че това са просто радиатори, по които тече гореща вода и те топлоотдават. На практика такава е задачата на телата, но не бива да правите компромис, когато ви предстои да направите подмяна на старите или тепърва да изграждате такава отоплителна инсталация.

Правилния радиатор е този, който:

- Ще се адаптира към пространството и интериора;

- Ще отопли за кратко време стаята, в която е монтиран;

- Работи като чат от добре смазана система и не е причина за топлинни загуби;

- Удобен и безопасен е, тъй като лесно се осъществява контрол върху температурата.

Всичко това е добре познато на онези от вас, които търсят добро и функционално решение, но има един чисто битов въпрос, който вълнува домакините. Дали могат да се сушат дрехи на радиаторите? Тази практика реално не е новост. Домакинствата, които от десетилетия използват парно от ТЕЦ споделят, че стоманените радиатори са доста практични в това отношение. Не само, че издържат на влагата, но и чрез процеса на сушене се намалява и сухотата на въздуха.

Е, в съвременните модерни апартаменти тази тенденция не е препоръчителна, тъй като все пак има все по-модерни машини, които ефективно перат и сушат прането.

Алуминиев или стоманен – кои са предпочитани

Въпрос на гледна точка – това отговарят специалистите екипът на информационен блог Bbasta , което работят в сектор отопление и ежедневно дават съвети на своите клиенти относно подбора на радиатори. За да се направи детайлен анализ на предложенията това, което е необходимо да отбележим е, че всъщност и двата типа си имат своите предимства и недостатъци. Обикновено клиентите се водят основно от това, че едните са по-евтини и с цел да спестят малко повече пари от първоначалната инвестиция залагат на такива с по-изгодна цена. Разбира се, че по-скъпите алуминиеви са интересни от гледна точка на това, че са много по-изискани и стилни. Така, че няма как на 100 % да определим кои са най-предпочитани, тъй като самите клиенти си имат свои собствени критерии за това колко да вложат и какви са реалните им очаквания от двата типа тела.

Стоманени – предимства и недостатъци

Към предимствата на панелните, стоманени радиатори ще добавим следните особености:

- Евтини са;

- Неангажиращи и особено адаптивни почти във всеки тип интериор;

- Издръжливи са на високо налягане, което ги прави ефективни при използване в по-мащабни отоплителни системи за парно;

- Могат да се монтират подово или стенно.

Време е за някой минуси:

- Не са от най-стилните атрибути, които могат да внесат някаква изумителна дизайнерска обстановка;

- Корозират след по-дълъг период на експлоатация;

- Тежки са и при монтаж или демонтаж ще се наложи да наемете повече майстори за обслужването им.

Тела от алуминий – повече ползи отколкото негативи

Радват се на повишен интерес особено от клиенти, които са си закупили нов имот и искат да го превърнат в уютно и приятно местенце. Алуминиевите радиатори за парно са приемливи поради това, че:

- Леки са;

- Адаптивни са;

- Могат да се изработват в различни форми и размери;

- Издръжливи са на корозия и киселинност;

- Дълголетни решения.

Негативите, които витаят около тези тела за парно са:

- По-високата цена;

- Материала не е от най-издръжливите на прекалено високо налягане;

- По-лесно се деформират при силен удар.

След анализ на тенденциите, които се предлагат  търговската мрежа можете да направите своя избор за нови отоплителни тела за парно.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес