Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядете, ако сте гладни точно преди лягане, според диетолози?

20 юли 2024, 16:05 часа

Не винаги е нужно да се борите с желанието да хапнете преди лягане. Просто трябва да се запасите с интелигентни опции.

В един идеален свят всички бихме яли обилна, здравословна вечеря. Щеше да бъде последвано от нещо малко и сладко - квадрат черен шоколад, може би - и след това няколко часа по-късно щяхме да се свием в леглото и да спим цяла нощ, стомасите ни напълно пълни до следващия ден.

Реалността е по-сложна. Независимо дали оставаме будни по-късно, отколкото трябва, вечеряме малко или сме гладни без основателна причина (случва се), много от нас в крайна сметка жадуват за лека закуска преди лягане.

За задоволяване на апетита: Мекички с мента, сирене и чесън

Въпреки че отдавна сме чували, че храненето преди лягане е свързано с наддаване на тегло, това (за щастие) е предимно мит. Като се има предвид това, това, което решите да ядете преди лягане, може да повлияе на теглото ви с течение на времето, заедно с способността ви да спите спокойно.

Така че, ако знаете, че пропускането на закуска преди лягане ще накара стомаха ви да къркори, към какво трябва да посегнете? Попитахме диетолози. Ето техните най-добри избори.

Орехи

Къркоренето на стомаха през нощта е начинът тялото ви да ви каже, че жадува за повече калории и хранителни вещества. Така че трябва да се стремите да ядете храни, които ви дават най-добрия хранителен ефект за вашите пари, без да изискват висока поддръжка.

Това прави орехите толкова отличен вариант. Хранителният профил на ореха е изобилен, допринасяйки за калций, магнезий, витамин B, протеини и полезни за сърцето мазнини като растителни омега-3. Тъй като орехите съдържат толкова много полезни хранителни вещества, изследванията установиха, че консумацията на орехи може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2 и други сърдечно-метаболитни рискови фактори.

Банан

Освен че са вкусни, бананите наистина могат да ви помогнат да заспите. Бананите съдържат калий, който е естествен мускулен релаксант, спомагащ за добрия нощен сън. Те също имат нисък ключ триптофан, който не само подобрява настроението, но може да помогне за спокоен нощен сън.

Едно нещо, което трябва да се отбележи е, че бананите наистина съдържат прилично количество захар, около 15 грама на банан. Въпреки че твърде много захар може да наруши съня, захарта, съдържаща се в банана, е естествена и ще има по-малък ефект върху кръвната ви захар, отколкото рафинираните захари. И бананите имат достатъчно други предимства, за да ги превърнат в полезна закуска преди лягане – и такава, която е малко вероятно да наруши съня ви. Като се има предвид това, ако сте особено чувствителни към захарта, може да искате да пропуснете това.

Френска лучена супа: Съчетание на традиция и стил за един неповторим вкус

Шоколадови ядки

Нека си признаем: повечето от нас жадуват за нещо сладко преди лягане. Не можете да сбъркате с тъмен шоколад и ядки, за да задоволите глада преди лягане, благодарение на стабилизиращия кръвта протеин и здравословните мазнини, идващи от ядките. Тъмният шоколад също е точното количество сладко.

Едно предупреждение тук е, че тъмният шоколад съдържа кофеин - едно блокче от 70% до 85% твърд тъмен шоколад има около 80 милиграма. За контекст, една чаша кафе има около 100 милиграма. Ако ядете шепа ядки, покрити с тъмен шоколад, е много малко вероятно да погълнете цял блок кофеин, но кофеинът влияе на всички нас по различен начин – така че ако знаете, че сънят ви понася удари, когато консумирате дори най-малкото количество, друг вариант може да е по-добър.

Кисело мляко с бадеми и горски плодове

Може да мислите за това като за закуска, но ще ви служи също толкова добре през нощта.

Това е чудесен вариант, защото има баланс между протеини, въглехидрати и мазнини. Въглехидратите са в горските плодове (и киселото мляко), протеинът е в киселото мляко, мазнините са в бадемите. Яденето на нещо на основата на въглехидрати, нещо на основата на протеини и нещо на основата на мазнини преди лягане помага да се поддържа балансирана кръвната захар и предпазва тялото ви от събуждане през нощта поради нуждата от глюкоза.

Как да избегнем този глад преди лягане на първо място

Въпреки че яденето на закуска преди лягане е напълно добре, ако не обичате да ядете преди лягане, има много неща, които можете да направите, за да предотвратите появата на глад.

Препоръчваме да приемате достатъчно калории по-рано през деня. Не чакайте до вечеря, за да изядете две трети от храната си. Целете се да имате 25-30 грама протеин на основните си хранения и три до пет порции кръстоцветни зеленчуци или зеленчуци с високо съдържание на фибри на обяд и вечеря.

И ако това се случи, не се борете с това - просто предложете на тялото си малко храна. В крайна сметка има много радост, която може да се намери в една наистина вкусна закуска преди лягане!

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес