Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви храни е по-полезно да консумираме – топли или студени?

08 март 2022, 11:14 часа

Забързаното ежедневие ни пречи да се храним така, както трябва. Често ни се налага да похапваме на крак бързи храни, с които не правим услуга нито на организма, нито на телата си. Според специалистите по хранене не само изборът на меню е определящ за здравословен начин на живот, но и как се храним, колко време отделяме за това и каква е температурата на храната.

Коя храна е по-подходяща за консумация – гореща или студена?

Според специалистите по хранене човек не бива да консумира нито твърде студена, нито твърде гореща храна. Правилно е ястията да бъдат с умерена температура. Така стомахът няма да се чувства раздразнен и организмът ще успее да усвои всички полезни съставки.

Може и да не сте наясно, но напитките и храните, които са горещи или студени, успяват да затруднят работата на храносмилателния процес и след това настъпват дискомфорт, тежест и множество оплаквания. Да не забравяме да споделим, че храните, които са твърде горещи или студени, не влияят добре и на зъбния емайл и допринасят за неговото увреждане.

Не е изключено в един момент човек да усеща зъбите си много по-чувствителни от обикновено. Да не говорим, че неподходящата температура на храната рефлектира пряко и върху чувствителността на венците.

Ето защо горещата храна е по-опасна от студената

Най-неприемливо е човек да консумира гореща храна със студени напитки. Не само, че води до дискомфорт в устната кухина, но и настъпват проблеми, свързани със стомаха.

Един от основните проблеми, свързани с приема на горещи или студени храни, е грешното дъвчене на храната. Това значи, че не се отделя достатъчно слюнка, а тя е важна за самия храносмилателен процес.

Когато се храним с ястия с умерена температура, дъвчем достатъчно дълго и допринасяме за отделянето на нужното количество слюнка. Освен това успяваме да се насладим много повече на храната, а и да приемем по-малки количества от нея.

Не правете грешката да ядете горещи или студени храни. Винаги консумирайте ястията с умерена температура. Това е правилният избор!

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес