Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как мога да се отърва от бръчките на челото?

03 април 2024, 11:13 часа

Повтарящото се намръщване може да причини някои от вашите тревожни линии, но стареенето и загубата на еластичност на кожата, излагането на слънце и генетиката също може да са виновни.

И все пак, не бързайте да отидете при стилиста си за бретон, който да прикрие тези бръчки. Може да успеете да намалите появата на бръчки по челото с промени в начина на живот и козметични продукти.

5 промени в начина на живот за намаляване на бръчките на челото

Вашият начин на живот има огромно влияние върху здравето на кожата ви и развитието на бръчки. Предприемете тези стъпки, за да поддържате кожата си гладка и да предотвратите преждевременното стареене:

1. Внимавайте със слънцето

Дългосрочното излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето допринася за преждевременно стареене и бръчки. Според изследване ежедневната употреба на слънцезащитни продукти с SPF 15 или по-висока забавя стареенето на кожата и намалява риска от тъмни петна и бръчки.

2. Управлявайте стреса

Притеснението води до набръчкване на челото, което води до бръчки на челото. Трудно е да се отървете от целия стрес, но е важно да го държите под контрол. За да управлявате стреса, опитайте:

  • медитация
  • йога
  • диафрагмено дишане
  • ароматерапия
  • хранене със здравословна диета
  • достатъчно сън
  • разговор с терапевт
  • водене на дневник

3. Останете хидратирани

Сухата кожа кара бръчките да изглеждат по-изпъкнали. Добре хидратираната кожа помага за намаляване на бръчките на челото. Важно е обаче да хидратирате отвътре навън. За да останете добре хидратирани, пийте поне осем чаши течност от 8 унции всеки ден. Когато тренирате или прекарвате време на слънце, ще трябва да пиете повече.

Можете да промените вкуса на вашата вода, като добавите лимон или използвате инфузер за плодове.

4. Хранете се балансирано

Когато става дума за бръчки, поговорката „ти си това, което ядеш“ е вярна. Според изследване от 2007 г. диетата играе важна роля за стареенето на кожата. Изследователите установяват, че по-високият прием на витамин С и линоленова киселина (омега-3 мастна киселина) намалява риска от суха кожа при американски жени на средна възраст. Витамин С също е свързан с по-нисък риск да изглеждате „набръчкани“. Диета с високо съдържание на мазнини и въглехидрати повишава риска от бръчки и атрофия на кожата.

5. Спрете пушенето

Ако повишеният риск от рак на белите дробове, емфизем и сърдечни заболявания не са достатъчни, за да спрете да пушите, може би мисълта за преждевременно стареене и бръчки е.

Пушенето е основна причина за преждевременно стареене и бръчки. Според изследване от 2008 г. химикалите в тютюневия дим намаляват производството на колаген и увреждат еластичността на кожата, което води до преждевременно стареене и бръчки.

4 козметични продукта, които минимизират бръчките на челото

Много козметични марки твърдят, че притежават магическия куршум за премахване на бръчките - и много от тях са безполезни. Някои продукти за красота обаче наистина могат да помогнат. Те включват:

1. Продукти с ретинол

Ретинолът е по-мека форма на страничния продукт на витамин А, известен като третиноин. Ретинолът подобрява обмяната на кожните клетки и подпомага производството на колаген. Ретинолът обаче не се задържа добре на слънчева светлина. За най-добри резултати използвайте продукти, съдържащи ретинол през нощта.

2. Ексфолиращи продукти с гликолова киселина

Гликоловата киселина е алфа хидрокси киселина, използвана за ексфолиране на кожата, за да се разкрие по-здрава и по-млада кожа. Гликоловата киселина е основната съставка в много химически пилинги. Има го и в някои ексфолианти без рецепта. Гликоловата киселина може да причини чувствителност към слънцето, така че не забравяйте да носите слънцезащитни продукти след употреба на продукти с гликолова киселина.

3. Ботокс

Ако иглите не ви плашат, може да помислите за инжектиране на ботокс за борба с бръчките на челото. Ботоксът е лекарство, произведено от ботулинов токсин. Когато се инжектира в определени мускули, той временно ги парализира, така че да не могат да се съкращават. С други думи, когато се намръщите, челото ви няма да се набръчка естествено. Инжекциите с ботокс обаче не са за всеки. Те имат цена и ботоксът може да причини необичайни странични ефекти като:

  • болка, подуване или натъртване на мястото на инжектиране
  • главоболие
  • грипоподобни симптоми
  • сухота в очите

Продължаващата битка срещу стареенето едва ли ще приключи скоро. Въпреки това, няма много научни изследвания за продукти, които минимизират бръчките на челото. Повечето доказателства се основават на индивидуални акаунти, така че може да не са надеждни.

Може да е трудно да се отървете напълно от бръчките на челото, но има стъпки, които можете да предприемете, които могат да ги направят по-малко забележими. Най-добрият начин да забавите стареенето и да предотвратите бръчките е да водите здравословен начин на живот. Здравословното хранене, избягването на продължително излагане на слънце, редовните упражнения и управлението на стреса са най-ефективните начини да поддържате кожата и останалата част от тялото си здрави.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес