Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справите с енергийните вампири: 7 прости съвета

27 юли 2023, 17:48 часа

Сблъсквали ли сте се с негативни хора преди? Негативните хора са навсякъде, било то на работното ни място, в социалните кръгове или понякога в семейството ни.

Предизвикателството при справянето с негативни хора е, че взаимодействието с тях обикновено е изтощително. Без значение какво казвате, те винаги имат отрицателно мнение. Когато се случи нещо положително, те бързо намират лошото на ситуацията. Когато имат проблем, те предпочитат да стават жертва и да се оплакват, вместо да намерят решение.

Негативните хора са така наречените енергийни вампири. Подобно на вампирите, те не са в състояние да генерират положителна енергия. Следователно те се хранят с енергията на другите.

Вампирите превръщат живите същества в техния вид, защото се чувстват самотни. По същия начин, негативните хора също са склонни да повличат хората надолу към негативността.

Психолог: 3 знака, че имате енергиен вампир в живота си

Всъщност всички ние имаме връзка с Вселената, която ни носи неограничена (положителна) енергия. Тъй като негативните хора са блокирани във връзката си с този източник, те постоянно са в енергиен дефицит, което ги кара да източват енергията на другите. По-негативните хора могат дори да ви оставят с главоболие или лека замаяност.

От друга страна, позитивните хора са в унисон с вътрешните си енергийни източници. Тяхната енергия тече навън, разпространявайки доброта и топлина към хората около тях. Това е като фонтан от преливаща вода. Ето защо се чувствате оптимистични и енергични, когато сте около позитивни хора — те имат магнетично качество, което привлича хората автоматично. Велики лидери, емблематични фигури и някои знаменитости имат това качество, което им позволява да привличат големи маси от хора.

Как да се справим с енергийните вампири

Ето седем съвета, как да се справите с енергийните вампири:

  • Заземете се

Първата важна стъпка, когато се сблъскате с енергийни вампири, е да се заземите. Това означава да се центрирате така, че да не бъдете лесно засегнати или повлияни от негативните енергии около вас. В противен случай можете лесно да бъдете засмукани във вихъра на енергийния вампир. Трябва да сте правилно заземени, преди да взаимодействате с енергиен вампир.

За да се заземите, първо си представете как същността на душата ви се натрупва в центъра на тялото ви. След това си представете как тази есенция се разпространява из цялото ви тяло до точката, в която се простира през краката ви, дълбоко в земята, под формата на дебели, здрави корени. Корените са изключително здрави и те се закотвят в земята така, че нищо не може да ви разклати. Мислете за себе си като за голям и силен дъб, който е здраво вкоренен в земята.

  • Защитете се

Следващата стъпка е да се защитите. Това е вторият ви слой на защита след заземяването. Щитът е като балон около вас, който ви отделя от света; това е енергийна бариера, която не позволява нежелана енергия да навлезе във вашето пространство. Вашият щит е защитен инструмент, който ви предпазва от агресори или лоша енергия. Също така помага да запазите вашата (положителна) енергия и я предпазва от изсмукване от вампир.

Щитът не е постоянен. Енергията на щита се износва с течение на времето, което намалява неговата защитна способност. В лицето на енергиен вампир, който изпива вашата енергия, силата на щита може да се изчерпи бързо. Колкото по-отрицателен е вампирът, толкова по-слаб става щитът. Когато вашият щит се изтощи напълно, той ще спре да функционира.

  • Излизайте в групи от трима или повече

Трудно е да се справите с енергиен вампир сами, защото цялата му/нейна негативност е насочена към вас. От друга страна, ако сте в група от трима или повече, вниманието на вампира се разделя между вас и другите хора. По този начин не е нужно да понасяте цялата тежест на песимизма на човека.

  • Осигурете ухо за изслушване

Хората обикновено са негативно настроени поради негативни инциденти, които са им се случили в миналото – лоши истории от детството. Понякога тяхното изливане идва от потискане на оплакванията им. Вместо да пренебрегвате техните гледни точки, изслушайте ги. Понякога това, от което хората се нуждаят, не са решения, а просто някой, който да ги слуша и да им съчувства.

Как да се предпазим от негативна енергия?

  • Протегнете ръка за помощ

Има ли нещо, с което можете да им помогнете? Понякога хората се оплакват като начин да викат за помощ. Вижте дали можете да направите нещо, за да ги подкрепите. Попитайте ги: „Мога ли да направя нещо, за да ти помогна?“. Може да не го покажат, но дълбоко в себе си ще оценят вашата емоционална щедрост.

  • Намалете контакта

Ако нито едно от горните неща не работи, следващата стъпка ще бъде намаляване на контакта. Ограничете контактите си, доколкото можете. Ако работите с колега, ограничете комуникацията само до проблеми, свързани с работата. Ако енергийният вампир е приятел, тогава се опитайте да излизате с него/нея по-малко, ако трябва, излизайте на групи от по трима или повече .

  • Премахнете ги от живота си

Когато всичко друго се провали, последната стъпка е да ги отрежете.  Докато премахването на човека (особено ако той/тя е приятел) може да изглежда драстично, имайте предвид, че не всеки ще бъде съвместим с вас в житейския ви път и зависи от вас да решите с кого искате да бъдете. В крайна сметка вие сте средната стойност от петте души, с които сте. Като прекарвате ценно време сред енергийни вампири, вие също естествено ще станете негативни, което със сигурност не искате.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес