Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим със страха от игли ?

20 юли 2022, 14:54 часа

Всеки здравен работник се сблъсква с пациент, който при вида на иглата изпитва парализиращ страх. Има генетична предразположеност към фобията от игли. Експерти са изчислили, че 80% от иглофобията имат близък роднина (родител, дете или брат, сестра) с иглофобия. Повечето от тях избягват лечебните заведения.

Експертите по иглофобия призовават тези, които вземат кръв, да разпознават признаците на параноя относно иглите и да провеждат процедурата по начин, който свежда до минимум травмата от процедурата.

Симптомите на шокова реакция, която се появява при пациенти с фобия от игла по време на процедури с игла, включват припадък, замаяност при вида на иглата, бледност, обилно изпотяване и гадене. Пациентите с фобия от игли често изпадат в шок по време на или веднага след процедурата и развиват аритмия и дори сърдечен пристъп. Описани са най-малко 23 смъртни случая поради фобия от игли.

Защо се страхуваме от гледката на кръв и как да го преодолеем?

Лечение

Едно от най-обещаващите лечения за фобия от игли е йонофорезата. Йонофорезата включва прилагане на памучен тампон, напоен с лидокаин, и преминаване през него на слаб електрически ток за 10-15 минути. Лидокаинът напълно анестезира мястото на венепункция до костната тъкан за поне 1 час.

Предприемането на стъпки за намаляване на стреса от венепункцията е ключът към лекуване на пациента от доживотния страх от иглите и избягването на медицинска помощ.

Избягването на шокова реакция по време на инвазивни процедури при тези, които са предразположени към тях, позволява правилният подход. Разпознаването на тези хора и предприемането на стъпки за минимизиране на стреса от венепункцията е ключът към излекуване на пациента от доживотния страх от иглите и избягването на медицинска помощ.

Здравен работник, който разпознава иглофобията, предприема превантивни действия и проявява лично съпричастност, допринася не само за облекчаване на болката и тревожността по време на венепункция, но и за удължаване живота на пациента.

Как да преодолеем страха от игли?

  • Вземете някой с вас за морална подкрепа.
  • Обърнете се и поемете дълбоко въздух.
  • Можете да поискате убождане, докато лежите.
  • Опитайте се да поддържате положително настроение.

Опитайте следното упражнение за релаксация:

  • Седнете удобно на стола
  • Затворете очи
  • Поемете дълбоко въздух, за да напълните дробовете си с въздух
  • Бавно пребройте до три
  • Издишайте бавно до пет
  • Повторете това действие два пъти (вдишване-издишване)

Отворете очи и помислете за най-малките промени в себе си - как се чувствате

С практиката постепенно ще се научите да се чувствате спокойни - след упражнението. Когато почувствате положителния ефект от това упражнение, започнете да го прилагате, работейки за "йерархията на страха".

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес