Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем целулита - какво работи и какво не

25 септември 2023, 09:50 часа

Статистиката показва, че между 80-98% от жените го имат (да, дори супермоделите). Никой не го иска. И всички говорят за начини да се отърват от него. Но има ли решения за пълно премахване на целулита?

Да започнем с основите.

Какво е целулит

По-често срещан при жените, отколкото при мъжете (въпреки че и мъжете могат да го получат), целулитът е трапчинка по кожата, често сравнявана с текстурата на портокалова кора или извара.

Не е известно какво точно причинява целулита, но учените смятат, че е свързано със структурата на кожата, мастните клетки и мускулната тъкан.

Диетолози: Избягвате тези храни, предизвикват целулит

Под епидермиса - вторият слой на кожата има слой от мастни клетки, които се държат заедно от колагенови връзки. При жените тези връзки са като стълбове, докато при мъжете те образуват кръстосана форма и това е решаващото.

Именно тази конкретна структура може да накара мастните клетки да бъдат видими върху кожата и нейният ефект е това, което е известно като целулит.

Фактори, които увеличават целулита

След като знаете малко от науката зад портокаловата кожа, ето някои фактори, които могат да попречат на вашите усилия за загуба на целулит:

- Възраст

- Генетика

- Хормони

- Лоша диета

- Пушенето

Въпреки че, за съжаление, няма много какво да се направи за първите три (възраст, генетика и хормони), доказано е, че лошата диета и пушенето само допринасят за ефекта на изварата, така че сега е добър момент, както всеки друг да започнете да следите здравето си.

Ето най-добрите начини за намаляване на целулита и поддържане на здравето.

1. Упражнения

Когато тренираме, укрепваме мускулите си и увеличаваме обема им, като същевременно намаляваме нивото на мазнини. С намаляването на количеството мазнини е необходимо по-малко на колегийните връзки да ги задържат на място, като по този начин се намалява натискът върху външната кожа и минимизира целулита. Като допълнителен бонус, добавените ендорфини от тренировка също ще означават, че просто няма да ви пука толкова много.

2. Здравословно хранене

Няма да видите резултатите веднага, но следенето на здравето ви чрез ограничаване на вредните дейности, като пиене или слънчеви бани, и следването на здравословна диета, която включва много богати на вода и растения, може да намали целулита, като запазите тялото е пълно с хранителните вещества, от които се нуждае, и намалява външния стрес.

3. Поддържане на хидратация

Когато тялото ви не получава необходимото ниво на течности, за да функционира, то може да стане сухо и сбръчкано. Поддържането на подходящо ниво на хидратация помага на вашите клетки да работят това, което правят най-добре, придава на кожата ви по-свеж вид и е точно това, което може да намали появата на целулит.

Плодовете и зеленчуците, които се препоръчват при целулит

4. Масаж

Малко време за мен, но не и време за релакс. Антицелулитните масажи действат чрез стимулиране на лимфния дренаж. Това е интензивен процес, а не решение „как бързо да намалим целулита“. Въпреки това, курс от ободряващи масажи може да работи (поне в краткосрочен план), като упражнява натиск върху по-дълбоките тъкани и мастните клетки на тялото, за да намали появата на целулит.

5. Сухо четкане

Твърди се, че премахва старите кожни клетки, подобрява кръвообращението и премахва натрупването на лимфа. Сухото четкане няма да разбие целулита на малки парчета, но може да намали външния му вид. Ако не друго, то ще направи кожата ви по-гладка и свежа.

Как (не) да заличим целулита

1. Просто отслабване

Това намалява мускулната маса, но не засяга мастните клетки. Всъщност при намален мускулен тонус целулитът може да е по-изразен.

2. Липосукция

Въпреки че липосукцията наистина намалява количеството мазнини, тя може също така да направи целулита по-видим, тъй като след като част от мазнините бъдат премахнати, е трудно да се предвиди предварително как ще реагира външната кожа.

3. Чудодейни кремове, които извличат „токсините“

За това са ви черният дроб и бъбреците. За съжаление, все още няма изобретен крем (но ние се надяваме), който е ефективен за спиране на целулита. Въпреки това, някои кремове могат временно да маскират външния му вид, така че има известна полза.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес