Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем безопасни за очите слънчеви очила?

10 юли 2022, 21:40 часа

Висококачествените слънчеви очила са със стъклени или пластмасови лещи. Аксесоарът не трябва да се купува в търговски обекти, където е невъзможно да се провери автентичността на производителя, съветват офталмолози.

 

Слънцето уврежда повече очите, ако човек носи евтини пластмасови очила с неизвестен произход, които нямат UV защита. Причина за това е, че под тъмните очила зеницата се разширява и количеството ултравиолетова светлина, проникваща в окото, се увеличава, обясняват експертите.

По-добре е да купувате слънчеви очила от надеждни обекти, например много оптики имат специално устройство, където можете да разберете степента на UV защита. Аксесоарът трябва не само да предпазва от ултравиолетови лъчи, но и да предпазва от високоенергийни сини лъчи, които са вредни за очите.

Най-добрата защита осигурява оптиката за очила с 99 процента степен на UV защита, означена с UV 400. Такива очила обикновено са скъпи. Много по-често можете да намерите модели във формат UV 380, които блокират до 95% от UV лъчите.

Други модели очила, дори и със затъмнени стъкла, предпазват очите по-зле от негативните ефекти на UV лъчите. Степента на защита трябва да бъде над 50%.

Как да си изберем слънчеви очила?

В същото време, степента на UV защита и степента на затъмнение са различни понятия. Например, очила с лека степен на нюанс могат едновременно да бъдат 100% UV защитени, но те ще бъдат неудобни за използване от хора с висока фоточувствителност на ретината. Степента на затъмняване, от своя страна, засяга само яркостта на възприятието на изображението, както и комфорта при носене на очила.

Според изследвания ултравиолетовите лъчи могат да увредят зрението с възрастта, според уебсайта на клиниката в Кливланд. Прекомерното излагане на UV лъчи уврежда макулата, областта в задната част на окото. Рискът е най-висок, ако очите ви са светли на цвят, твърдят експертите.

UV лъчите увреждат повърхностните тъкани на окото, роговицата и лещата. С течение на времето това увреждане може да доведе до катаракта, макулна дегенерация и други зрителни увреждания.

Как са се появили слънчевите очила

Когато купувате слънчеви очила, е важно да запомните някои от фактите:

● Нека вашите слънчеви очила осигуряват 100% UV защита. Това обикновено е посочено на етикет или стикер. По-тъмните стъкла обаче не винаги означават, че гарантират по-ефективна UV защита.

● Поляризираните лещи намаляват отблясъците от отразяващи повърхности, но не блокират UV лъчите. Има обаче поляризирани лещи, направени от вещество, което блокира ултравиолетовите лъчи. По-добре е да ги изберете.

● Слънчевите очила трябва да са с възможно най-големи стъкла, за да предпазят очите ви от слънчевите лъчи. Затова експертите препоръчват да помислите за покупка на големи слънчеви очила, които ще съдействат за предотвратяване на ултравиолетовите лъчи да достигнат до очите.

● Слънчевите очила с цветни стъкла (като кехлибарени или сиви) вече не блокират слънчевата светлина. Въпреки това, кафява или розова леща може да осигури повече контраст.

● Слънчевите очила с добра защита не трябва да са скъпи. Аптечните очила със 100% UV защита са по-добри от незащитените слънчеви очила от скъпите магазини.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес