Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИКЕА внедрява система за проследяване на хранителните отпадъци

22 март 2022, 11:34 часа

ИКЕА България внедрява нова системата за контрол на хранителните отпадъци Waste Watchers, която вече дава първите резултати. Тя използва дигитална технология за разпознаване, измерване, записване и анализиране на отпадъците, генерирани от приготвянето на храната в обектите на компанията. Тази система е част от по-голяма глобална амбиция за намаляване на хранителните отпадъци във всички магазини на ИКЕА с 50% до края на 2022 г.

Програмата беше представена от Георги Ангелов, ръководител по внедряването в ИКЕА София, по време на кулинарното събитие GastronomiX 2022 в рамките на българското хорека изложение СИХРЕ. „Първата цел, която си поставихме, беше да измерваме и регистрираме 100% от хранителните отпадъци, които генерираме от различните ни дейности в ресторанта и бистрото на ИКЕА София. Чрез два модела устройства за контрол с везна и камера, която разпознава автоматично хранителните отпадъци, данните се регистрират в онлайн платформа. Така можем да следим причините за отпадъците ежедневно и да оптимизираме начина си на работа и в дългосрочен план да допринасяме за по-устойчиво използване на ресурсите“, сподели Георги Ангелов.

Управлението на хранителните отпадъци и намаляването на разхищението на храна представляват основна стъпка на шведската компания в посока намаляване на въглеродния отпечатък. От процеса на интеграция на системата в България, сътрудниците на ИКЕА са отчели 965 кг храна, спасена от изхвърляне, за периода август 2021 – февруари 2022. Това се равнява на 2499 порции* и 4.2 тона по-малко въглероден диоксид (CO2).

Освен, че получаваме актуална информация, която води до по-добро планиране в кухнята и до редуциране на хранителните остатъци, автоматизираната ситема ни дава повече време, в което да се фокусираме върху качеството на нашия продукт и обслужването на повече доволни клиенти. Освен това ангажирането на всички сътрудници в процеса е от голямо значение за постигане на крайната ни цел. Ние виждамет какъв реално е нашият принос, защото програмата ни показва на ежедневна база колко килограма е спестената храна и как въглеродните емисии намаляват.Това действа мотивиращо и променя в положителен аспект поведението ни както на работа, така и в личния ни живот“, допълни Георги Ангелов.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес