Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които да ядете по време на великденските пости

10 март 2022, 12:36 часа

Знаете, че великденският пост е най-строгият и най-важният. Това е периодът, в който дори се забранява консумацията на алкохолни питиета и пушенето на цигари.

Важно е да запомните, че постът не бива да се възприема като диета. Прието, че когато човек се въздържа от определени храни и се моли, той се доближава до Бог. Целта на постенето е в пряка връзка с телесното пречистване и пречистването на душата.

По време на поста могат да се консумират растителни храни, в това число всякакви плодове и зеленчуци – пресни или сушени. Хлябът също е позволен - черен, типов и сухари. Може да се похапват още ядки, семена, каши, чайове. Има два дни, в които е разрешено да се похапва риба. Това са Благовещение и Цветница.

Как да си набавим необходимите хранителни вещества по време на пости

Най-строго е постенето през първата и последната седмица. През първия понеделник от постите човек трябва да се въздържа от консумацията на всякаква храна. В петък на първата седмица е позволено да се яде само пшеница, която може да овкусите с мед или захар, в зависимост от вкусовете ви.

Във вторник и четвъртък може да се похапва гореща храна без мазнина. В събота и неделя е позволена консумацията на храна с растителна мазнина.

Имайте предвид, че цялото това разумно въздържание въздейства благоприятно и на организма на човек.

Строгият пост категорично не се препоръчва на малки деца, възрастни хора, болни, бременни жени и кърмачки.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес