Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гастроентеролог посочи кои храни се усвояват най-лесно от организма

25 юни 2023, 18:33 часа

Когато става въпрос за храносмилане, не всички храни са еднакви. Някои от тях могат да се задържат тежко в стомаха, причинявайки дискомфорт и отпадналост, докато други лесно се разграждат и усвояват от организма, осигурявайки бърз източник на енергия. Разбирането на това кои храни се усвояват най-лесно може да ви помогне да направите по-разумен избор на хранителен режим и да насърчите цялостното здраве на храносмилателната система. Ето някои храни, които са известни с лесното си храносмилане:

Банани

Тези естествено сладки плодове са богати на фибри и съдържат ензими, които подпомагат храносмилането. Те се разграждат лесно от организма и са добър източник на енергия.

Готвени зеленчуци

Сготвените на пара или леко сготвени зеленчуци, като спанак, моркови и тиквички, са по-лесно смилаеми от суровите. Готвенето разгражда твърдите фибри, което ги прави по-достъпни за организма.

Бял ориз

В сравнение с кафявия или дивия ориз, белият ориз е по-лесен за храносмилателната система поради по-ниското си съдържание на фибри. Той е добър вариант, когато изпитвате храносмилателен дискомфорт.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Постни белтъчини

Птиците без кожа, рибата и тофуто са примери за постни белтъчини, които се усвояват лесно. Те осигуряват незаменими аминокиселини, без да натоварват храносмилателната система.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа полезни бактерии, известни като пробиотици, които подпомагат храносмилането. То е добър източник на протеини и калций и се понася лесно от повечето хора.

Костен бульон

Богат на хранителни вещества, костният бульон е щадящ за храносмилателната система и може да помогне за успокояване и заздравяване на лигавицата на червата. Той се приготвя чрез варене на кости и съединителни тъкани, при което се освобождават минерали и аминокиселини, които се усвояват лесно.

Папая

Този тропически плод съдържа ензим, наречен папаин, който спомага за разграждането на протеините и подпомага храносмилането. Обикновено се използва като естествено средство за лечение на лошо храносмилане.

Овесена каша

Обикновената овесена каша, особено когато е варена, е лек и лесно смилаем вариант за закуска. Тя осигурява фибри, витамини и минерали, които подпомагат здравето на храносмилателната система.

Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни

Джинджифил

Джинджифил: Известен с успокояващите си свойства, джинджифилът се използва от векове за подпомагане на храносмилането. Той помага за облекчаване на гаденето, подуването на корема и лошото храносмилане и може да се консумира като чай или да се добавя към ястия.

Диня

Този сочен плод има високо съдържание на вода и се усвоява лесно. Той също така осигурява хидратация и основни витамини, което го прави освежаващ и щадящ вариант за храносмилателната система.

Не забравяйте, че индивидуалната поносимост може да варира и е важно да се вслушвате в тялото си и да правите избор въз основа на конкретните си нужди. Макар че тези храни обикновено се понасят добре, ако имате някакви основни медицински състояния или специфични изисквания към храненето, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист или регистриран диетолог за индивидуален съвет.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес