Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето така се приготвя най-вкусната пържена риба

01 март 2022, 12:22 часа

Една от най-вкусните и полезни храни си остава рибата. Тя е в епицентъра на всяка диета. Разбира се, специалистите по хранене съветват хората, които целят да свалят излишните килограми, да не консумират пържени храни.

Въпреки това обаче печената и пържената риба си остават най-желаните вариации. Ако знаете как правилно да я пържете, не бива да се лишавате от подобно кулинарно удоволствие от време на време.

Как е правилно да се пържи рибата?

Ако пържите по-дребна риба, трябва да загреете котлоните на високи градуси. Не е нужно да е режете на парчета, приготвяйте я цяла. Накрая ще се получи невероятно вкусна и хрупкава.

Едрата риба трябва задължително да се почисти от вътрешностите и да се измие старателно. След това може да я нарежете на парчета и да я изпържете на слаб огън, за да може да се сготви равномерно от всички страни, без да прегаря.

Видове риба, които е по-добре да не консумираме

Когато режете парчета за пържене, добре би било да спазвате следната препоръка. Режете рибата под ъгъл около 45 градуса. Старайте се парчетата да не са по-дебели от 3 сантиметра, иначе рискувате месото да остане сурово.

Много е важно рибата да се овкуси преди термичната обработка. Нужни са й сол и черен пипер. Панирането е много лесно. Парчетата месо или целите рибки се овалват в брашно. Ако искате коричката да е по-хрупкава и златиста, използвайте царевично брашно.

Някои домакини предпочитат да мариноват рибата, преди тя да премине термична обработка. За тази цел се приготвя смес от лимон, олио, лук, магданоз, черен пипер и сол. Добре е месото да престои за една нощ, за да може да поеме добре от вкусовете. След това се подсушава, панира и пържи.

Ще ви издадем още един трик за перфектно сготвена риба. Става въпрос за марината от подсолено прясно мляко, Дръжте парчетата в нея за близо половин час. Накрая се получава божествено вкусна и ароматна.

Когато пържите риба, винаги използвайте тиган с двойно дъно. Ако не разполагате с такава посуда, използвайте съд, който е с плътно дъно. Така храната ще се сготви равномерно и няма да прегори.

Придържайте се към тези съвети, когато готвите риба и ви гарантираме, че ще се получи ненадминато вкусна и апетитна.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес